Поглеждате се в огледалото и си мислите, че гримът ви е идеален.

Но се иска само едно осветяване със светкавица, за да се ужасите от облика си на снимката. Защо става така? Защото за снимка се иска специален грим. Успехът идва при онези, които се подготвят за него, а хубавите снимки – при правилно гримираните дами.

Какви са правилата на гримирането за снимка:

1. Ползвайте матови цветове. Никое от използваните от вас средства не трябва да включва гланц или брокат – всичко, отразяващо светлината, кара кожата да изглежда мазна на снимка.

2. Нанасяйте грима за снимка на естествено осветление. Ако ползвате изкуствено осветление при гримирането, можете да прекалите с грима. Допустимо е да се гримирате и на такава светлина, на каквато ще се снимате, но все пак дневната светлина е оптималният вариант.

3. Ползвайте пудра с лек жълтеникав оттенък – тя ще изглежда на снимка по-добре от други нюанси. И не си и помисляйте за седефено, металик или брокат!

4. Размажете добре коректора под очите. В ежедневието се иска само малко коректор и около десет секунди щриховане за сполучливо скриване на тъмните кръгове под очите. Този похват обаче не е приемлив при гримирането за снимка! Тъмните кръгове трябва да бъдат скрити напълно, а граничният контур на коректора да се размаже много старателно. Отделете време за това – всичко трябва да е идеално.

5. Ползвайте черен молив за очи и черна спирала. Дори ако сте свикнали да наблягате на кафявите нюанси, за снимка е добре да предпочетете черното. Ако пък сте светлокожа блондинка, просто ползвайте молив и спирала в по-тъмен цвят от обичайния за вас. Така ще подчертаете погледа си и ще го направите по-дълбок.



6. Не забравяйте ружа. Дори ако по принцип не ползвате руж, за снимка той е просто задължителен – без него лицето ви ще изглежда безцветно и уморено. Само че не прекалявайте – нанесете съвсем малко руж и добавяйте още само ако е необходимо.

7. Път на червилото! Ако не ползвате червило, устните ви ще се слеят с общия тон на лицето ви. С помощта на подходящ оттенък ще можете да ги изтъкнете и подчертаете.

8. Никакви тъмни петна! Колкото и да ви се иска да подчертаете долните клепачи с тъмни сенки, спрете се! За снимка по лицето ви не трябва да има никакви тъмни участъци – дори по време на позирането трябва да държите лицето си така, че да е равномерно осветено без сенки.

9. Извайте формата на лицето! Ползвайте коректор, за да изтъкнете предимствата и прикриете недостатъците си. Обикновено малко по-тъмните цветове се нанасят под скулите, под брадичката, покрай ноздрите и във външните ъгълчета на челото. Светлият акцент трябва да изтъкне бузите, центъра на челото и зоната между очите. Но ако нямате опит с тази практика, по-добре пропуснете тази стъпка. Всяка ваша грешка ще бъде увековечена на снимката.

10. Бялото на очите трябва да е бяло. Купете си от аптеката избистрящи капки за очи, които да премахнат евентуалното зачервяване – нищо не може да развали една снимка толкова, колкото раздразнените капиляри в очите. За да изглеждат очите ви по-големи, можете да завършите грима с нанасяне на малко бели сенки във вътрешните ъгли.