Автор
Woman.bg

Златните момичета и дизайнери на британската мода

В продължение на 16 дни светът беше Олимпиада.

Всички се вълнувахме както за постиженията на родните ни спортисти, така и за невероятните рекорди и усехи на чуждите участници.

Въпреки че за пръв път от близо 60 години България остана без златен медал, ни остава да се надяваме, че след още четири години ще има светлина в тунела.

Трябва да признаем, че церемонията по закриването на игрите бе наистина впечатляваща – на сцената видяхме „Спайс гърлс”, Джордж Майкъл, Джеси Джей и много други британски звезди, сред които и супермоделите на страната.

Кейт Мос и Наоми Кембъл бяха представителки на тежката артилерия в модната индустрия. Лили Коул, Лили Донълдсън, Карен Елсън, Джордън Дън, Стела Тенант и Джорджа Мей Джагър пък бяха другите представителки на английската мода, на които организаторите се бяха спрели.

Деветте дами бяха опсипани в злато от горе до долу. Стайлингът им беше дело на модния редактор на британското издание на сп. Vogue – Лусинда Чеймбърс. За нейно разочарование не всички бяха очаровани от избора й.

Социалната мрежа „Туитър” избухна от коментари относно факта, че начинът на живот на някои от моделите тотално противоречи на принципите и духа на Олимпийските игри. Може би най-силната критика бе към участието на супермодела Кейт Мос, която през 2005 г. се забърка в сандал с употребата на наркотици. Водещият Пиърс Морган написа в своя профил „Предполагам, че по-късно Кейт Мос ще се провали на своя допинг тест”.

Други пък критикуваха участието на Наоми Кембъл, която е известна със своя спорен нрав и избухливост. Освен личните навици на моделите, бяха коментирани и техните тела. Според доста от зрителите, визията на моделите доста се отдалечава от здравословното, особено в сравнение с атлетичните модели на подражание, които зрителите гледаха в продължение на 16 дни.

Въпреки протестите на някои, супермоделите получиха страшно много аплодисменти от 80,000-та тълпа, събрала се на стадиона.

Вече ви показахме роклите в олимпийската фотосесия на сп. Vogue, но сме сигурни, че бихте искали да ги видите отново:

Сара Бъртън, която наследи империята Alexander McQueen, след смъртта на дизайнера облече Кейт Мос и Наоми Кембъл.

Кейт Мос

Кейт Мос

Наоми Кембъл

Наоми Кембъл

Наоми Кембъл

Детайл от дрехата на Наоми Кембъл

Деликатната рокля, облечена от Лили Коул, пък бе дело на Erdem.

Лили Коул

Лили Коул

Лили Донълдсън бе облечена с рокля, обсипана с пайети, на легендата на британската мода Vivienne Westwood.

Лили Доналдсън

Лили Доналдсън

Джордън Дън пък бе с рокля в гръцки стил на Jonathan Saunders, в комбинация с аксесоар от пера на главата но Stephen Jones.

Карен Елсън пък бе с рокля на Burberry.

Карен Елсън

Карен Елсън

Моделът със специфично излъчване - Стела Тенант бе с костюм дело на дизайнера Christopher Kane.

Стела Тенант

Стела Тенант

Другият факт, който предизвика противоречиви коментари, бе включването на Виктория Бекъм сред най-големите имена в британската мода.

Според някои модни критици е недопустимо нейното име да бъде наредено наред с тези на утвърдени брандове като Vivienne Westwood and Alexander McQueen.

Виктория пусна модната си марка през 2007 г. и нейното име бе включено сред деветте най-добри английски дизайнери.
Моделът, който представи дрехата на г-жа Бекъм бе Джорджия Мей Джагър, а Вики направила дизайна на роклята специално за церемонията по закриването на Олимпийските игри.

11 конструктури и моделиери помагат на Виктория при дизайна на нейните колекции, които получават противоречиви коментари.

Преди време Вики бе критикувана затова, че слага прекалено висока надценка на дрехите си, роклите на певицата струват средно около 1,650 паунда, ако пък искате да се сдобиете с кожен клин с марка Victoria Beckham, трябва да отделите 1,250 паунда.

Джорджия Мей Джагър

Джорджия Мей Джагър

Единственият мъж, който бе избран да прави компания на супермоделите беше Дейвид Ганди, който зарадва женската аудитория с присъствието си. Той бе с костюм на Paul Smit.