За да направите скулптора, не е необходимо да разполагате с голямо количество материал и широк размах на творческата ръка.

Доказателство за това се хора като бразилецът Далтън Гети и американката Дием Чау, които използват за суровина на своитепроизведения моливи и графит.

Чувствителната материя се обработва с помощта на игла и бръснарско ножче, а в ръцете им се раждат истински произведения на изкуството.

Нека представим първо дамата Дием Чау. В случая днес ще видим само четири от творбите на тази жена, едната е гарван кацнал на върха, слон стъпил тежко отгоре и нещо интересно със символите на паричните единици по света, която обаче е направена от пастели. Е, нека да ги видим по-надолу, а ако тези снимки не ви стигат можете да постетите и сайтът на Дием Чоу.

Що се отнася до Далтън Гети, той първоначално трупа опит като дърводелец и едва по-късно открива таланта си да създава миниатюрите от моливи.

Гети казва за себе си, че има набито за детайлите око и безупречно зрение, затова дори не използва лупа в работата си.

За да превърне всяко парче молив в уникално произведение, са нужни от два до три месеца. По думите му – най-много време отнема да създаде Елвис Пресли от молив – две години и половина.

Тази азбука, Далтън Гети създава от моливи, които е събирал в училищни кофи за боклук.

Интересно е да се отбележи, че нито една от скулпторите не е продадена или обявена за продажба.