Тази средиземноморска вариация на темата за пълнените калмари ще възрадва вкусовите и обонятелните ви рецептори с неповторимо съчетание на две италиански сирена, здравословен спанак, цитрусови и кедрови акценти.

Остава ви само да се насладите на неповторимия медитерански дух на удоволствието от храната.

Необходими продукти за 4 порции

4 средни калмара
1 с.л. зехтин
1 стрък пресен лук, нарязан на ситно
1 скилидка чесън, нарязана на ситно
1 ч.ч. спанак, почистен и нарязан
1 ч.л. прясна мащерка или щипка сушена
200 г сирене рикота или крем-сирене
2 с.л. трохи от бял хляб
2 с.л. настърган пармезан или кашкавал
2 с.л. магданоз
1 ч.л. настъргана кора от лимон
1 ч.л. сок от лимон
1 белтък
сол на вкус
черен пипер на вкус

За соса:

1 с.л. зехтин
2 стръка пресен лук
1 скилидка чесън, нарязана
1 ч.ч. домати от консерва
1 с.л. доматено пюре
1 ч.л. риган
2 с.л. кедрови ядки за поръсване
сол на вкус

Начин на приготвяне

1.Калмарите се почистват, пипалата се отделят и нарязват.

2.В загретия зехтин се слагат зеленият лук, чесънът и спанакът. Разбъркват се, докато спанакът завехне. Оставят се да изстинат.

3.Рикотата се разбърква със спанака, мащерката, трохите, магданоза, кората от лимон и белтъка. Подправя се със сол и пипер на вкус.

4.Калмарите се пълнят със сместа, но не бива да се пълнят повече от половината. Затварят се с клечки за зъби.

5.В загретия зехтин за соса се слагат лукът и чесънът, разбъркват се 1 мин. и се добавят доматите, пюрето и риганът. Подправя се със сол и пипер на вкус. След като поври 3-4 мин., в соса се слагат калмарите. Варят се на тих огън 4 мин., обръщат се и се оставят да къкрят още 3-4 мин.

6.Калмарите се поднасят със соса, поръсени с кедрови ядки и пресен хляб.

Източник: menumag.bg