Според изследване на френски учени публикувано в списание PLOS ONE появата на домашен любимец може да окаже положително влияние върху децата с аутизъм.

Авторите припомнят, че кучета, делфини и коне отдавна се използват за коригирането на аутични разстройства, но не е направена научна оценка на влиянието на домашните питомци върху децата аутисти.

"В това изследване предположихме, че домашното животно може да помогне на детето да развие социални навици", се казва в статията.

От БГНЕС разкриват, че учените от Медицинския изследователски център в Брест са сравнили три групи деца: които никога не са имали домашни питомци, които са израснали с тях и които са получили животинче няколко години след раждането си. Изследвани са деца на възраст 4-5 годинки, тъй като именно в този период се появяват тежките аутични разстройства.

Медиците са установили, че семействата, в които има домашен любимец, общуват повече един с друг, прекарват повече време заедно. Появата на питомеца активизира социалното поведение на децата с аутизъм, категорични са изследователите.