Когато едно нещо се ражда в тъмните дълбини на земята и може да бъде описано като твърдо, студено и антично, едва ли би се възприело като обект на обожание и желание.

Назовете го диамант и всичко написано по-горе ще придобие нов смисъл.

Според изследванията на археолозите още около 3000 г.пр.н.е. в Индия са се добивали диаманти, а в Европа навлизат зъ първи път благодарение на Александър Македонски.

В началото те са рядко срещани камъни и хората им приписват магически и лечебни качества.

За откривател на шлифования диамант се смята фламандският ювелир Лодевик ван Беркен от град Брюг в днешна Швейцария.

Постепенно този град става център както на търговията с диаманти, така и на тяхната обработка. Диамантената промишленост започва да се развива много бързо, но процесът на обработка на диамантите още дълго е пазен в тайна.

В наше време обработката на диамантите е високотехнологичен процес и се осъществява в няколко традиционни центъра — Амстердам, Антверпен, Йоханесбург, Ню Йорк и Тел Авив.

И ако оставим настрана „кървавата” слава на диаманта, като подхранващ елемент на войни и алчност, можем да се възхитим на великолепните бижута, създадени с деликатност и майсторство от най-големите имена в ювелирството днес.

Последен пример за това са диамантените бижута, представени в специална фотосесия за сп. Bambi Magazine.

Фотографът Fred Leveugle представя чувствена връзка между диамантите и кожата, когато нищо друго не съществува, нито светлина, нито дрехи, нито парфюм...