Автор
Woman.bg

Тестове за бременност - какво е добре да знаете за тях

Тестовете за бременност всъщност отчитат наличието на един специфичен хормон в урината – човешки хорион гонадотропин.

Този хормон се изработва в хориона, бъдещата плацента, и се отделя в урината няколко дни след зачатието, пише moetodete.bg.

Тест системата работи по следния начин – на повърхността на теста се нанася специален реактивен агент, съставен от антитела на въпросния хормон. Така, при съприкосновение на урината на жената, антителата и хормона от течността образуват реакция и се появява резултата.

Тестовете за бременност са няколко вида

- Тест за бременност тип „лентичка”

Тестът за бременност тип „лентичка” е най-простият и разпространен у нас вариант, а и цената му е най-достъпна.

Представлява най-общо лентичка хартия, върху която е нанесен въпросния реактив както и мини контейнерче, което се пълни с урина, а в него се потапя лентата. След това тя се оставя водоравно и се изчаква малко, за да покаже резултата.

Понякога, макар и много рядко, тези тестове могат да те подведат с резултата си, така че не разчитай напълно на тях.

Проблемът е в това, че не винаги реактива е нанесен равномерно върху хартията и на определеното място е възможно концентрацията на реактива да не е достатъчна.

- Касетъчен тест за бременност

При касетъчния тест за бременност реактивната част е обвита в защитна пластмасова капсула, като на определено място има отвор в който да попаднат капките урина и друг, където да се отчете резултата.

Можеш да разчиташ на тези тестове, по-надеждни са от първия тип и могат да отчетат бременността още в най-ранни срокове.

- Струен тест за бременност

Струен тест за бременност или познат като тест тип писалка. Това са лесни за употреба тестове с надежден резултат – те са най-чувствителните.

При тях директно се уринира върху писалката.

Тестът съдържа сини частици, които се съединяват с хормона на бременността, ако преобладава в урината.

Резултат се наблюдава до минута след извършване на теста.