Група острови Фарое е разположена в самото сърце на Североатлантическия океан, на северозапад от Шотландия и на средата между Исландия и Норвегия.

Фарое включва общо 18 острова, на които живеят 50 хиляди души. Местното население е формирало уникална култура и език, а островите пленяват новодошлите с неземната си красота – зелени дървета и спокойни хълмове, овявани от лек вятър.


Релефът е преимуществено хълмист, въпреки че има и живописни долини, морски скали и планински масиви. С идването на лятото островите буквално се покриват със зеленина, това е и най-добрият сезон за туристическо посещение тук. Фарое приютява над сто малки селца, повечето от които са разположени на брега на океана. Цветовете на природата се допълват хармонично от къщите, боядисани в ярки цветове или традиционно черни постройки. Тъй като къщите са построени много близо една до друга, на островите винаги цари атмосфера на уют и покой. Приятно допълнение към тази идилия са стадата овце, които красят зелените пасища целогодишно.



Въпреки че историята на островите Фарое бележи началото си от преди около 14 века, градове са се появили тук сравнително късно. Например Tórshavn, столицата на архипелага, през 1900 г. наброява население от само сто души. Днес броят им се е увеличил до 20 000. Дълго време жителите на островите са се занимавали само с натурално стопанство. С развитието на рибната промишленост през 1872 г. е настъпил и периодът на преминаване от фермество към риболов.