Във всеки от вариантите за приготвяне на домашен дезодорант не се използват и съдържат алуминиеви соли, парабени и други вредни и непознати вещества.

Този дезодорант е особено подходящ за бременни и кърмещи жени поради своята безопасност.



*На пазара има много дезодоранти с отбелязана на етикета думата natural. Но много от тях имат в състава си алуминиеви соли. А вредата от тази съставка е сериозна: от преждевременно състаряване и хормонални промени до риск от възникване на болестта на Алцхаймер и даже рак на млечната жлеза. Вярно, напоследък по-престижните марки се стремят да не включват алуминий в състава си, но вредата от останалите химични вещества също не е за пренебрегване.

Необходими са:

Сода бикарбонат

Тя отлично неутрализира киселата среда, в която се размножават бактериите. Достатъчно е да се натрият местата с най-интензивно изпотяване – например под мишниците. Содата не прекратява потоотделянето, но премахва успешно неприятната миризма. Недостатъкът на този метод е лекото изсушаване на кожата.



Царевично нишесте

Смесват равни количества сода и царевично нишесте. След баня се напудря подсушената кожа с тази смес. Недостатък – нишестето може да раздразни по-чувствителната и нежна кожа.

Кокосово масло

То притежава бактерицидни свойства и има приятен аромат, което го прави особено подходящ продукт в домашната козметика. Смесват се в равни пропорции сода бикарбонат, царевично нишесте и нерафинирано кокосово масло (може предварително да се разтопи на водна баня). За аромат може да прибавят няколко капки етерично масло. Получената смес е гъста и лепкава. Добра идея е да се пресипе в празен контейнер от стик-дезодорант с помощта на лъжичка. След това се изчаква да стегне и се използва както купешкия дезодорант.

Кокосовото масло се топи при висока температура (60-70°С), но изложено на слънце, започва да се размеква. Затова е нужно да съхраняваме дезодоранта на хладно място и да го пазим от директни слънчеви лъчи. При допира му до топлата кожа омеква, което само подпомага неговото нанасяне.

След нанасянето му трябва да се изчака, докато попие напълно, за да не остави петна по дрехите.

Единственият недостатък на домашния дезодорант е, че не е удобен за път, именно заради деликатната си и бързо топяща се текстура.