Съществуват много предимства на решението да изчакате с децата. Не само, че ставате по-готови емоционално и физически, но и много по-бързо и ефективно можете да се приспособите към промените, които едно дете внася в начина на живот.

Затова вместо да се тревожите, че биологичният ви часовник тик-така, живейте живота си като двойка без деца пълноценно и без угризения, съветва moetodete.bg.

Можете да се наслаждавате на младостта и независимостта си

Човек трябва да бъде до известна степен егоист и да мисли за себе си, когато е млад, защото прибързвайки да има деца, може да съжалява, че никога не е успял да даде шанс на някои мечти и амбиции.

Решението да изчакате с децата ви позволява да живеете по-безгрижно и по-свободно – както физически, така и финансово. Излизания, пътешествия, ангажименти и „лукса“ да живеете за момента, само двамата – колкото и прекрасно да е едно бебче, то може да ви лиши от всичко това.

Имате повече време един за друг като двойка

Децата драматично и радикално променят динамиката във взаимоотношенията на двойката. Ежедневието е разкъсано между професионалните ангажименти, домашните задължения и нуждите на малчугана. А за романтика дори не може и да става дума – поне в първите две години и със сигурност не по начина, по който е съществувала преди това.

Решението да изчакате с децата ви осигурява правото да разпределяте времето и заниманията си така, че да правите заедно всичко, което искате. Тези допълнителни години ще укрепят взаимоотношенията ви, ще направят връзката ви по-хармонична и ще ви позволят да израснете като двойка. С две думи, да се научите на отговорност – първо един към друг, за да я поемете към детето.

Имате възможност за по-добра финансова стабилност

От чисто практична гледна точка, колкото по-късно станете родители, толкова повече спестявания бихте могли да заделите настрани преди това. Защото финансовият фактор е определящ за пълноценното и правилно отглеждане на едно дете. А при настоящия стандарт на живот в България – от първостепенно значение.

Ето защо решението да изчакате със създаването на поколение ще ви даде възможност да постигнете професионално усъвършенстване, да имате стабилни и сигурни доходи и да натрупате определен капитал, с които да покривате семейните разходи. Защото се предполага, че на 35 години човек е по-ориентиран по отношение на заетостта си, отколкото на 25 години, нали?

Натрупвате повече опит и увереност

Младите майки може да кипят от енергия, но тези, които изчакват с решението да имате дете си дават възможност да натрупат повече житейски опит и да узреят емоционално.

Благодарение на сблъсъка с различни ситуации и развиването на по-широка перспектива за живота, ще се чувствате по-уверени и по-готови да изпълните природния си дълг – да родите и отгледате представител на следващото поколение, комуто да служите достойно за пример. Защото с напредване на възрастта научавате много повече за себе си и за партньора си и изграждате вижданията си за типа родител, който искате да бъдете.

Родителството се превръща в осъзнат акт

Решението да изчакате с децата ви дава възможност да изградите първо партньорските взаимоотношения и едва след това да поемете отговорност за създаване на нов живот. Колкото повече отлагате, толкова по-сигурни ще сте, че именно настоящата ви половинка ще бъде баща (или майка) на детето ви, че двамата заедно сте способни да осигурите пълноценно детство на бъдещия си малчуган и че ще бъдете еднакво отдадени на родителската роля.