Автор
Woman.bg

Дебют до припадък – Котюр колекцията на Dolce & Gabbana

Две шивачки от ателието на Dolce&Gabbana, един клиентка-мултимилионерка и един моден редактор – това е равносметката на припадналите по време на ревюто на италианската марка.

Дефилето на световноизвестният бранд е замислено пред шест години и изработено в строга тайна през последните шест месеца, то струва няколко милиона долара на създателите си, това е кратката равносметка за дебюта във висшата мода на Долче и Габана.
Цялото представяне имаше за цел да впечатли едни от най-богатите жени в света и да постави на нокти вече утвърдените модни къщи.

„Когато започнахме преди 27 години, нашата мечта беше да бъдем модна къща като Chanel, стария Chanel. Може би сега тази мечта се сбъдва” – споделя Стефано Габана.

Изключително малко медии бяха допуснати до отразяването на първото по рода си шоу. Това бяха три вестника: The Daily Telegraph , Le Figaro и Corriere della Sera. На представянето бяха поканени и почти всички редактори от различните издания на Vogue. Те обаче бяха доста ограничени в правата и си, не можеха да предават директно от ревюто, беше им забранено да постват в Туитър и можеха да публикуват изключително малко снимки от представянето.

На журналистите бе забранено дори да снимат гостите, сред които бе и Скарлет Йохансон. „Причината не е в нас. Клиентките ни наистина не искат да видят своите рокли в списанията” – обясни стриктните мерки Габана.

Около 80 от дамите, присъстващи на ревюто, пристигнаха с частни самолети от Катар, Русия, Китай, САЩ, Германия и Япония. Голяма част от тях бяха изключително доволни да зърнат с очите първата котюр колекция на Долче и Габана, но няколко от присъстващите определено имаха проблем.

Представянето продължи цели 36 часа и се състоя в бившия манастир San Domenico.

В неделя, когато всички гости бяха вече пристигнали в малкото сицилианско градче Таормина, 35 шивачки поставяха финалните щрихи в колекцията. Поради непоносимата жега, две от жените припаднали.

По-късно, след като събитието започна с операта на Белини Bel Canto, една от модните редакторки също изгуби съзнание. Тя се свлякла на пода, точно пред оркестъра. Първа помощ й била оказана от лекар, който се оказал част от хора на представянето.

По-късно гостите вечеряха на тераса с изглед към връх Етна, за тях беше приготвено и специално шоу с фойерверки.

Цялостната идея на двамата дизайнери била да потопят гостите си в местната културна традиция. Там парижката висша мода се сблъсква с всичко сицилианско. Доменико Долче, който е роден на острова, споделя: „Това е нашият стил. Това не е тенденция, не ме интересува дали е готино. На ревютата от prêt-à-porter е различно, там всичко трябва да бъде актуално и всички се надпреварват на колко корици на списания ще се появят дрехите им. Тук ние сме абсолютно свободни. Затова за мен това не е работа, а удоволствие”.

Изключително скъпите рокли, които струват хиляди, вече започнаха да се разпродават. Рускиня, която не успяла да присъства, поръчала няколко от 73-те рокли, на базата само на снимки, изпратени по имейл. Дама от Катар пък сметнала за нужно да притежава цели 10 от скъпите дрехи.

Може би се питате коя е четвъртата дама, припаднала по време на двудневното тържество. Медиите не споменават името й, но на богатата почитателка на марката й прилошало докато си почивала на плажа в Таормина.