Халба бира или малка чаша вино три пъти на седмица намаляват наполовина опасността от ревматоиден артрит.

Учените установиха, че хората, които пият по три или повече питиета на седмица, намаляват с 52% риска да развият заболяването спрямо въздържателите, предаде БГНЕС.

Изследователите от Института Каролинска в Стокхолм проследили консумацията на алкохол и ревматоидния артрит сред 34 000 жени, родени между 1914 и 1948 г.



Те ги интервюирали два пъти - веднъж през 1987 г. и втори път десет години по-късно, като им задали въпроси за консумацията на алкохол, диетата им, дали са употребявали цигари, физическа дейност и равнището на образованието им.

Малкото питие се равнявало на 150 милилитра вино, половин литър бира или 50 милилитра твърд алкохол. Оказало се, че всички видове алкохол са еднакво ефективни.

"Това изследване не трябва да се възприема като указание за наливане с алкохол. Трябва да се помни, че пиенето на алкохол в големи количества може да е много опасно при пациентите с ревматоиден артрит, които вземат лекарства за заболяването си", предупреждава проф. Алън Силман, директор на изследователския център Артритис във Великобритания.