След прочутото говеждо от Кобе, отглеждано с бира, може да очакваме нов вид висококачествено месо от Франция, но отгледано с вино.

Идеята принадлежи на Жан-Шарл Тастави, винопрозводител и председател на една от винарските асоциации в Южна Франция. Той се вдъхновил от два успешни експеримента в Испания и Канада, където доказали, че по-малко стресираните животни дават много по-вкусно месо. Установено било, че погълнатото от всяко животно количество вино трябва да е съобразено с препоръчаното от здравните власти за човека еквивалент от две до три чашки вино дневно. Това отговаря на 1 до 1,5 литра за говедото, уточнява Жан-Шарл Тастави.

През 2011, в градчето Люнел-Виел стартирал експеримент в реални условия. Местният животновъд Клод Шабалие приел да се включи в интересния опит. Той започнал да храни три от говедата си със смес от ечемик, джибри от вино и сено – всичко това полято с вода. Скоро джибрите били заменени с вино от Лангедок (Saint-Geniès des Mourgues). Животните харесали менюто и яли с апетит, разказва пред АФП Клод Шабалие и уточнява, че през август и септември предстои нов експеримент.

Проблемът обаче за потребителите на новото месо е, че цената му е три пъти по-висока от тази на класическото месо. А това означава, че килограм от него ще достига 100 евро, за най-добрите части. Шеф-готвачът Лоран Пурсел (Le Jardin des Sens) е категоричен, че за толкова качествено месо винаги ще има клиенти.

Източник: divino.bg