Автор
Woman.bg

Пускат лифтовете на Витоша през горещия август

След провала на зимния сезон на Витоша, в една от най-снежните зими, на които сме се радвали през последните години, лифтовете ще бъдат пуснати през горещия август.

Столичани ще имат възможността да се разхладят през летните месеци и да карат ски през зимния период.

За информация на всички столичани, почитатели на планината, които ще търсят удобно и близко място за почивка съобщаваме, че Симеоновският и Драгалевският лифт трябва да заработят през август, Романският обаче остава спря.

Кабинковият лифт се движи от Симеоново до хижа "Алеко", като преодолява над 1 км разлика във височините. Маршрутът е дълъг 6270 м, а капацитетът му е 1200 души на час.

Предпочитана през лятото е двуседалковата въжена линия от Драгалевци през "Бай Кръстьо" до Голи връх с обща дължина 3475 м. В двете си самостоятелни отсечки тя преодолява 893 м денивелация и е с капацитет съответно 300 и 600 души на час.

Другият живописен седалков лифт, който обикновено работи през лятото, е Романският, предпочитан от туристите за по-бързо изкачване до Черни връх.

Той обаче няма да проработи отново, тъй като е строен в края на 60-те и сега няма как да бъдат възстановени частите, повредени от зимните бури, обясняват от дружеството пред Би Ти Ви.

Преди да бъдат пуснати съоръженията в експлоатация ще бъдат почистени просеките, а Държавната агенция по технически надзор да извърши проверка на надеждността и сигурността им.

Споделете мнението си с нас относно лифтовете на Витоша чрез коментар или дайте своя глас в анкетата в края на материала.

Планински крем / Снимка: Природен парк "Витоша"

Платото на Витоша / Снимка: pavelpronin.com