Дали заради замърсяване, екстремно време или природни феномени, едва ли бихте искали да живеете на някое от местата, за които ще разкажем.

Но изумителното е, че хората всъщност го правят! Ето и някои от най-негостоприемните места на света, които показаха колегите от idi.bg.

Оймякон, Русия

Население: 472

Оймякон има лошата слава на най-студеното населено място на планетата. Градът се намира между две планински вериги, които действат като бариера за студения въздух, задържайки го между тях. Средната месечна температура е под нулата за седем месеца в годината.

Майлуу-Суу, Киргистан

Население: 20, 000



Мините, които преди време са били причината за процъфтяването на града, сега създават голям хаос, както в икономиката, така и в околната среда. Между 40-те и 60-те години на XX век там са добити около 11,000 тона уран, което носи голяма вреда на местното население и близката река, осигуряваща вода за стотици хиляди хора.

Припят, Украйна

Население: 0



Припят е бил дом на около 50 000 души, а след това е напълно изоставен след катастрофата, последвала аварията в Чернобилската атомна електроцентрала. Въпреки че нивата на радиацията са спаднали през 25-те години след аварията и вече е позволено на туристически групи да посещават изоставения град, там все още не е безопасно да се живее.

Линфен, Китай

Население: 4,316,612



В Линфен има доста развит въгледобив. Проблемите със замърсяването започват в началото на 90-те когато се наблюдава икономически бум и местните енергийни нужди се увеличават. Линфен е може би най-замърсеният град в света. Там въздухът е наситен с мирис на горящи въглища и е толкова мръсно, че прането става черно преди да е изсъхнало.

Черапунджи, Индия

Население: 14,816



Добре дошли в едно от най-мокрите места на света. Количеството дъждове е невъобразимо за нашите представи, а се излива само в един сезон. Около три четвърти от годишните количества валежи в Индия падат през четирите месеца от юни до септември, понякога и до октомври.

Норилск, Русия

Население: 175, 301



Норилск със сигурност е едно от местата, където не бихте искали да живеете. Огромното замърсяване и това, че се намира в северен Сибир, не го правят особено привлекателно местенце. Градът е основан през 1920 година като миньорско поселище, а днес е сред най-замърсените в света.

Ла Ороя, Пер

Население: 33,000



Ла Ороя е сравнително малък град, с около 33,000 жители, а 95% от тях са заразени с тежки заболявания, свързани с високо съдържание на олово в кръвта. В Ла Ороя са разположени американски заводи за добив на олово, мед и цинк. В атмосферата се изхвърлят огромни количества серен двуокис, редовно валят киселинни дъждове.