Автор
Woman.bg

8 груби грешки в дизайна на интериора – II част

Продължение.

5. Червено

Това, че харесвате червения цвят, не е повод да го допуснете в дома си. Това е много активен и дори агресивен цвят, който изморява бързо очите и съзнанието и може да ви нервира и да създаде в дома ви напрегната обстановка.

Интериорните дизайнери и декоратори препоръчват само няколко начина на въвеждане на червеното в интериора. Всичките те обаче изключват боядисването на стените в червено. Можете да добавите отделни акценти в червено, съчетаващи се добре помежду си. Една-две червени вази ще придадат шик на интериора ви, както червеното червило би придало шик на грима ви.



Това впрочем се отнася и за другите ярки цветове. За жилищната площ по-подходящи са по-спокойните нюанси. Пробвайте натурални, срещащи се в природата оттенъци – кафяви, светлосини, зелени.

6. Къща за кукли

Мекичко, розовко, лъскавко, сладко и плюшено – тези епитети са комплимент за къща за кукли, но не и за реален дом. Развийте вкусовите си предпочитания – блестящите камъчета, чаршафите на розички и възглавничките във вид на сърце са подходящи само за малки момичета.



Нежност и уют на интериора можете да придадете по други начини – например с дамаски/пердета от коприна или кадифе, топла цветова гама, приглушена светлина. Вземете пример от източния стил на декориране на интериора. Създайте си секси-обстановка или превърнете спалнята в място за пълен покой. Най-важното е да не я направите да прилича на къщичка за Барби.

7. Огледалната страна

Изобилието от огледала в интериора е излишно. Огледалните шкафове, стени и тавани не само че вече не са модерни, но не са и безопасни. А специалистите по фън-шуй твърдят, че огледалата създават напрежение в помещението, тъй като отразяват енергията на всички, които се появяват покрай тях. Нещо повече – огледалото срещу леглото може да ви накара да се чувствате разбити сутрин. Затова ако искате да си вземете гардероб или шкаф с външни огледални врати, помислете пак и си вземете обикновен, с едно огледало от вътрешната страна на вратата.



Повишено внимание и умереност се изисква при монтиране на огледални повърхности в банята. Въпреки че дизайнерите смятат изобилието от огледала за грешка в интериора, огледалото в банята трябва да виси на удобно ниво за всички членове на семейството, да е добре осветено и по възможност да бъде единствено. Струва ви се, че ви трябват две огледала? Сложете двустранно огледало с увеличаваща повърхност от едната страна.

8. Всичко се съчетава твърде добре

Старателно сте изхвърляли всичко, което не пасва, подбрали сте прецизно цвета на стените, кувертюрите и мебелите, така че да са в тон... И в крайна сметка сте получили интериор, който не ви допада. Понякога дори и грешките са за предпочитане пред пълната стерилност!

Интериорните дизайнери и декоратори са сигурни, че видът на помещението трябва на първо място да влияе положително на емоционалното състояние на човека. Това е дори по-важно от удобството – в един крайно функционален, но безумно скучен интериор спокойно може да изпаднете в депресия.



Така че ако ви хрумне да въплътите в жилището си картинката от някой мебелен каталог – спрете се! Този „идеален свят“ не е създаден за живот, а само за да ви вдъхнови за разместване/смяна на мебелите.