Ако заглавието ви обърква, то е защото рядко се сещате и престрашавате да създавате козметиката си сами.

Свикнали сме да разчитаме на голямата разкрасяваща индустрия и гледаме на нея като на единствен и най-доверен създател на козметика и аромати.

Ако говорим по-конкретно за парфюми е повече от ясно, че у дома трудно бихме постигнали трайни и необикновено ароматни резултати, създавайки парфюм с подръчни средства.

Но можем да направим друго – да си изберем любим аромат от природата и да го превърнем в нежна, уханна и безвредна течност, с която да освежаваме тялото си, когато се присетим през деня.

Предлагаме ви два прости варианта за домашно създаване на парфюм. Единият е за направата на твърд парфюм, а другият за парфюмна вода.

Твърдите парфюми са във вид на мек балсам, който се нанася зад ушите, в сгъвката на ръката и коляното, най-вече на места, където може да се усети и пулса, тъй като топлината на тялото помага миризмата да се отделя и разнася.

Твърдият парфюм от дизайнерските колекции често е в красива кутийка, почти като бижу. Но можете да приемете предизвикателството към вашия усет и творчество и да си направите собствен твърд парфюм в домашни условия.

За целта са ви необходими:

1 лъжица пчелен восък
1 лъжица бадемово масло / масло от жожоба / витамин Е
8-15 капки ароматна есенция / ароматно масло
керамична или стъклена кутийка, огнеупорна купа

Сложете восъка и маслото в огнеупорната купа и разтопете на водна баня.

Когато сместа стане съвсем течна, махнете от огъня и добавете ароматната есенция като разбърквате с тънка пръчица.

Восъкът започва да се втвърдява по използваната бъркалка почти веднага, затова трябва да изберете за разбъркване нещо с минимална контактна повърхност, което после можете да изхвърлите. Оставете сместа да се охлади около час. След това тя ще е готова за използване.

Парфюмната вода се приготвя още по-лесно. За да я използвате икономично и бързо си пригответе шишенце с пулверизатор.

Необходими са ви:

- Любимото ви етерично масло (роза, лавандула и т.н.)

- Спиртна основа за парфюма: това може да бъде 95% спирт или водка. Колкото по-високо е качеството на спиртната основа, толкова по-добър ще бъде парфюмът.

- Фиксатор. Този компонент е необходим за по-продължителното задържане на аромата. Отдавайки собствената си миризма, той помага за задържането на аромата на основните ингредиенти на парфюма. В качеството на фиксатор се прилагат такива етерични масла като сандалово масло и ванилия .

Смесета спирт/водка с вода в съотношение 1:1.

Добавете капки етерично масло – толкова, колкото прецените, че са достатъчни за да придадат елегантен аромат на течността.

Добавете мъничко от избрания фиксатор.

С въртеливи разклащания внимателно смесете съставките и пресипете ароматната вода в подходящо шишенце с пулверизатор.