Първо трябва да започнем с това, че дегустацията на вино протича на четири етапа:

Наблюдение:

Използвайки сетивата си, ние помирисваме, вкусваме и чувстваме виното; идентифицираме неговите външни белези, вкусови и ароматни характеристики.

Описание:

Използвайки речника си, обличаме в думи всичко, което сме почувствали по време на наблюдението.

Сравняване:

Извиквайки от нашата мисловна "база данни" същите типове вино, се опитваме да го сравним с подобните нему.

Заключение:

Синтезирайки цялата информация, даваме заключителна оценка на качествата му.

Практическата страна на въпроса

Да наблюдавате дегустация е също толкова впечатляващо като да станете свидетел на рисунъка на майстор на четката. Дегустаторът повдига чашата, накланя я и се взира в нея. Завърта я и я помирисва. Отпива глътка и започва да издава странен свистящ звук с уста (нарича се аериране). Пауза. Изплюва. Отново вдъхва аромата на виното, отпива и го изплюва. Записва впечатленията си в дегустационния лист и повтаря същата операция със следващото вино.

Действията са толкова отработени и методични, че напомнят на поточна линия. Защо е така? Защо са нужни тези ритуално повтарящи се действия? Ако трябва да избирате между два компютъра, следва да сравните техните показатели: гигабайти с гигабайти, например.

Когато оценяваме вино е същото, сравняваме характеристики: ароматът се сравнява с аромат, тялото - с тяло, завършекът - със завършек и т.н. Повтарящите се стъпки в дегустацията се налагат именно за да съберете еднотипна информация за всяко вино.

Ако се вгледате малко по-задълбочено, ще установите, че това, което казахме за четирите етапа на дегустацията, засяга всъщност четирите основни сетива: зрение, обоняние, вкус и допир (без да изключваме и мозъка ни, който в края на краищата обработва цялата информация и ни помага да я запишем на листа).

Това, което можем да обобщим дотук е, че винената дегустация се осъществява чрез:

Визуална оценка
Обонятелен анализ
Вкусов анализ
Заключение

Източник: divino.bg