Йогата е полезна за възстановяването след инсулт, показват резултатите от ново проучване на американски учени, предаде БГНЕС.

Пациентите, които след инсулт се занимават с йога минимум осем седмици, стават по-силни, издръжливи и гъвкави. Арлин Шмит от Медицинския център за рехабилитация в САЩ установил, че йога упражненията допринасят за силата на организма, увеличават издръжливостта, която помага на нервно-мускулния контрол. Йогата допринася също и за повишаването на физическата активност.

След инсулт пациентите се движат по-трудно и се изморяват по-бързо. Йогата помага за възвръщане на тонуса и и за подобряване на походката. Преди да започнете с тренировките посетете вашия лекар, защото някои упражнения могат да са опасни за хора, преживели инсулт, съветват специалисти.

Не само йогата, но и подобряване на качеството на живот като цяло помага на болните да се възстановят. Всички пациенти, които намират радост в музиката, театъра и живописта, се възстановяват по-лесно, отколкото онези, които не го правят.