Едно от най-големите удоволствия, които напитката на боговете ни доставя, са връзките, създадени със значимите неща в живота.

На първо място това е връзката с хората. Забелязвали ли сте някога колко ентусиазирани и щастливи са хората, обединени от любовта си към добрата храна и хубавото вино? Сериозно: има стотици примери около нас за това колко приятелства са се създали и са укрепнали покрай бутилка хубаво вино.

На второ място е връзката с храната. Това е факт. Виното и храната са просто създадени едни за други. И тук също можем да изброяваме десетки, стотици примери, но може би най-ярко сега в паметта ми изниква споменът за една очарователна тратория в миниатюрно италианско селце, точно по средата между Венето и Емилия Романя, където ни заведоха наши приятели. Храната - просто приготвена, абсолютно отговаряше на определението "домашна". Имаше общо седем-осем маси, всички претъпкани с развеселени италианци, които най-вероятно бяха обядвали високоговорители, но по-същественото бяха лингуините с магарешко месо, равиолите с тиква и бадеми, невероятният телешки език и валполичела, и амароне, и речото!

Връзката на виното с лозето е не по-малко важна. Лозята обикновено са разположени в красиви природни местности. Винаги е интересно да посетите нови места и се оказва, че именно чрез винения туризъм много хора практически запълват празнините в познанията си по география. Виното ги кара да опознават нови области и градове, нови страни и нови континенти.

Връзката с историята също: има реколти, които ни напомнят за важни събития в нашия живот - раждането на дъщеря ни, годината, в която нашите родителите са се оженили, войната (изненадващо, но в повечето винени райони на Европа успяват да оберат и преработят реколта 1944), дори космически събития като преминаването на ярка комета. Например 1811 е била годината, когато небето над Франция било осветено цели 17 месеца от ярка комета, преминала близо до земното кълбо, а Chateau d'Yquem прави едно истински звездно вино!

Източник: divino.bg