Европейско изследване показва, че четири или повече чаши чай на ден намаляват опасността от диабет от втори тип.

Изследването сред жители на Стария континент установило, че страните, в които се пият средно по четири чаши чай на ден, като Великобритания например, са изложени на 20% по-малък риск от диабет.

Проучването показва, че ползите са най-явни при хората, които пият големи количества чай. Пиенето на една до три чаши на ден не намалява риска от диабет. Изследователите, ръководени от Кристиан Хедер от университета в Дюселдорф, Германия, заявиха, че предишни изследвания са показали, че пиенето на чай се свързва с понижена опасност от диабет от втори тип.

"Затлъстяването е голям рисков фактор за развитието на диабет от втори тип, но хранителни фактори може също да оказват влияние. Един интересен хранителен фактор е консумацията на чай. Тя може да понижи опасността от диабет от втори тип, като влияе на усвояването на глюкозата и защитава бета-клетките от увреждане от свободни радикали. Този благотворен ефект може също така да се дължи на присъствието на полифеноли в чая", поясни Хедер, цитиран от БГНЕС.