Противно на всички "диетични пропаганди" ще ви дадем простичък, но стабилно подкрепен от научни изследвания съвет – не бягайте от мазнините, те са ваш приятел!

Приемът на нискомаслени или напълно обезмаслени продукти може да ви помогне за бързото прочистване на храносмилателната система, но ако ги консумирате дълго време те могат по-скоро да ви навредят, отколкото помогнат.

Липсата на достатъчно мазнини в организма забавя метаболизма и други телесни функции.

И това е важно да се спомене, особено ако смятате, че нискомаслените продукти са ваши съюзници в борбата с излишните килограми.

Мазнините са потенциални източници на енергия и спомагат за усвояването на витамини A,D,E и K, както и много минерали. Мазнината оформя защитен слой около нервните окончания, помага за директното транспортиране на хранителни вещества до нервната система,затоплят тялото и го зареждат с енергия.

Видове мазнини, които са полезни са вас:

Полиненаситени мазнини са в течно състояние на стайна температура. Техни източници са слънчогледово олио, сусамово олио, ленено масло и различни ядкови масла. Те са богати на мастни киселини, спомагат за добрата работа на метаболизма и помагат за физическия и психически тонус.

Наситени мазнини откриваме в твърдо състояние на стайна температура. Източници на тези полезни мазнини са предимно животинските продукти като месо, млечни продукти и яйца. Но се срещат и в растения като фъстъци, кокос и др. Наситените мазнини могат да са много полезни за организма, особено за хора, живеещи на по-студен климат. Препоръчват се за консумация през зимата. Специалистите съветват да ги консумираме умерено, но не и да ги ограничаваме напълно (както правят много хора през лятото).

Мононенаситени мазнини се намират в течно състояние на стайна температура и се втвърдяват в хладилник. Това са зехтин, бадемово масло и др. Те помагат за сваляне на холестерола.

Важни мастни киселини (като Омега 3 и 6) се съдържат в нерафинирани мазнини като ленено масло, масло от пореч и масло от иглика. Тези три мазнини не трябва да се нагряват! Те са твърде крехки, лесно се окисляват и могат да гранясат много бързо.

Други източници на важни мастни киселини са ядки, семена, риба тон, сьомга, сардини, мазни риби, тревопасни животни и техните продукти.

Важните мастни киселини увеличават произвеждането на прогестерон в организма, който регулира хормоните, грижат се за репродукцията, имунитета и взаимовръзката между клетките.

Лоши мазнини, които трябва да избягвате:

Хидрогенираните мазнини, частично хидрогенираните мазнини и транс мазнините са сигурна рецепта за забъркване на коктейл от хронични болести.

Хидрогенираните мазнини са продукт на процес, който превръща растителни мазнини от характерното им течно състояние в твърдо (като масло). Не консумирайте нищо, което имитира масло. Органичното, бабиното масло е в пъти по-полезно и необходимо на организма. Изберете него.

Хидрогенираните мазнини блокират усвояването на важни мастни киселини от организма, причина са за сексуална импотентност, отговорни са за високия холестерол, парализират имунната система, канцерогенни са, могат да доведат до заболявания като артеросклероза, диабет, могат да доведат до поява на родилни дефекти, стерилитет и пр.

Източници на този тип опасни мазнини са маргаринът, соевият маргарин, които се използват в масовото производство на храни от типа junk food, чипсове, сладки изкушения и т.н.

За да се грижите добре за здравето и фигурата си, консумирайте умерени количества от изброените полезни мазнини – за салати използвайте сусамово олио, студено пресован зехтин, слънчогледово олио, а за готвене зехтин, сусамово олио и масло.