От 2006 г. насам на този ден се чества Международният ден на русите жени. Първият Ден на блондинките се празнува с истински шик, на който има церемония по връчването на „Диамантеното токче”.

Смята се, че първата блондинка в историята на човечеството e древногръцката богиня Афродита, чиито златисти къдрици били подарък от самия Зевс. В наши дни блондинките не са смятани за богини, но според някои мъже те са най-красивата част от нежната половина на човечеството.



По целия свят, русокосите дами са героини на много вицове.

В много страни отношението към блондинките е социокултурен феномен, основаващ се на различието и на приписваните качества. Култът към блондинките се създава от киноиндустрията и особено от Холивуд в средата на 20 век.



Русата коса у естествените блондинки се смята за белег за високо ниво на естроген. Това действа подсъзнателно привличащо за мъжете, тъй като означава повишена плодовитост. Блондинките, справедливо или не, се смятат за по-привлекателни, но и по-глупави от останалите жен.

През 2002 BBC публикува статия, в която се твърди, че хората с руси коси ще изчезнат до двеста години, тъй като русите коси са резултат от рецесивен ген.