Автор
Woman.bg

Родените чрез Цезарово сечение са предразположени към напълняване

Бебетата, родени чрез Цезарово сечение, са два пъти по-застрашени от наднормено тегло в детските си години, отколкото тези, родени по естествен път, показва американско изследване.

За целите на проучването учените от Бостънската детска болница изследвали 1225 майки и децата им в продължение на три години, като мерели теглото им и телесната маса на бебетата. Една четвърт от децата били родени чрез Цезарово сечение.


След като взели предвид теглото на майката и други фактори, учените установили, че близо 16 на сто от децата, родени чрез Цезарово сечение, били с наднормено тегло до 3-годишна възраст спрямо 7,5% от бебетата, родени по естествен път.

Изследването стигнало до извода, че родените чрез операция деца не са изложени на въздействието на благоприятни бактерии, поради което тялото им се нуждае от повече време, за да натрупа полезни микроорганизми, които стимулират метаболизма.

От БГНЕС разкриват, че възрастните с наднормено тегло имат по-малко "приятелски" бактерии в храносмилателния си тракт и по-високи нива на "лоши" бактерии, което означава, че те горят по-малко калории и трупат повечето от тях като мазнини.