Престижният конкурс "Евровизия" започва тази вечер в столицата на Азербайджан Баку.

42 държави ще участват в музикалното състезание. Полуфиналите му са два, като нашият претендент за победа Софи Маринова ще се представи на втория, който е в четвъртък. Кои песни да продължат напред в конкурса ще решат чрез телефонно гласуване милиони европейци. От значение ще е и вотът на международно жури от музикални специалисти.

Азербайджан е домакин на събитието, защото през 2011-та спечели "Евровизия" с песента "Running Scared" на дуета Ел и Ники. Това беше едва четвъртото участие на страната в състезанието с 57-годишна история.

18 държави ще участват в тазвечершния полуфинал на "Евровизия". Това са Черна гора, Исландия, Гърция, Латвия, Албания, Румъния, Швейцария, Белгия, Финландия, Израел, Сан Марино, Кипър, Дания, Русия, Унгария, Австрия, Молдова и Ирландия. Единствено зрителите в тези страни, чрез телефонно обаждане или изпращане на SMS, ще могат да определят първите финалисти в конкурса, които трябва да са десет.

Заключителният етап на "Евровизия" е в събота. Тогава, освен достигналите до него след полуфиналите 20 песни, ще бъдат представени и още шест - тези на Германия, Франция, Великобритания, Италия, Испания и Азербайджан.

Богатата на петрол държава вложи десетки милиони евро в организацията на музикалния конкурс. За нуждите му в Баку беше построена впечатляваща Кристална зала, в която ще се проведе състезанието. Шоуто там, всяка една от трите вечери, ще могат да наблюдават по около 16 000 души. Поне 120 милиона ще седнат пред малкия екран, за да видят "Евровизия" 2012.

Същите правила важат и за втория полуфинал на състезанието, на който Софи Маринова ще изпее "Love unlimited". Сред конкурентите й на 24 май ще са изпълнители от Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Турция.