Няма начин да не си гледала поне една сцена от филм, в която майката и таткото дишат усилено по време на раждането. Колкото и смешно да ти е изглеждало, трябва да знаеш, че дишането на родилката наистина е важно в процеса на раждането.

Защо е важно?

По време на стрес дишането се учестява и става повърхностно. Получава се хипервентилация - вдишвате, но не издишвате достатъчно. Всичко това води до недостиг на кислород, който е особено нужен както на родилката, така и на бебето.

Ако бременната вдишва и издишва равномерно, това й помага както да запази спокойствие, така и да избегне замайването в резултат на недостига на кислород. Освен това правилното дишане помага на майката да запази силите си и да посрещне успешно последните контракции.

Бебето също се нуждае от кислород. Ако не го получи, неговите сърдечни тонове ще се забавят и ще започнат да заглъхват, което може да накара лекарския екип да прибегне към оперативна намеса.

Освен че доставя кислород, правилното дишане е в състояние да те отпусне както психически, така и физически - особено напрегнатите ти до краен предел мускули. Много майки твърдят, че то дори намалява значително болката и дискомфорта при раждане.

Как да дишам?

Опитай се всяко издишване да е три пъти по-дълго от вдишването. Прави малка пауза между двете. Най-добре е да вдишваш пред носа, а да изкарваш въздуха през устата. Не задържай дъха си, когато настъпи контракцията, а се опитай в началото й да поемеш дух и после постепенно да го изпуснеш.

Започни с дихателните упражнения, когато контракциите зачестят. Това ще ти помогне и да се разсееш от околната обстановка. Опитай се за броиш до четири, докато вдишваш, после до шест, докато издишваш. Не се притеснявай, ако ги правиш шумно и издаваш звуци - според гинеколозите това помага. Източник: dete.bg