През 1851, поетът Шарл Бодлер създава произведението си За виното и хашиша, "сравнени като средства за мултиплициране на индивидуалността".

Големият френски поет аргументира творбата си с прекаленото поетично развитие на човека, което е резултат от употребата на вино и хашиш.

130 години по-късно, пътищата на виното и, този път на канабиса, се пресичат в избите на някои от калифорнийските винопроизводители.

През 1980 е било модно гроздовият сок да ферментира с листа от канабис. Оказва се обаче, че и в днешно време този подход към винопроизводството продължава да е актуален.

В статия публикувана в The Daily Beast, журналистът Майкъл Стайнбъргър се спира на тази практика и дори отбелязва, че предпочитан партньор на канабис е каберне совиньон.

Стайнбъргър цитира производител на вино от Калифорния, според когото "виното с канабис е единственият стил вино, създаден от новия свят".

Алкохолът след ферментацията позволява да се извлече от листата на канабиса тетрахидроканабинол (THC) - естествена съставка и основното психоактивно вещество в канабиса.

Производството на подобни вина продължава да не е официално, тъй като става дума за нелегален пазар.

Употребата на канабис в Калифорния обаче не подлежи на наказателно преследване и дори е разрешена употребата на марихуана за медицински цели.

Divino.bg