Силни "къри хапчета" може да се окажат ключа в борбата с рак на дебелото черво, установиха британски учени.

Те открили, че силна съставка, която дава на много видове къри отличителния им светло жълт цвят, може да е оръжието, от което се нуждаят лекарите за подобряване на лечението на това заболяване.

Ракът на дебелото черво е вторият най-смъртоносен вид рак, като отнема живота на повече от 16 000 души във Великобритания всяка година. Пациентите с напреднал стадий на развитие на рак на дебелото получили таблетки с високо съдържание на куркумин, за да се установи дали то може да подсили ефекта от по-силните, но високо токсичи лекарства, предписвани при химиотерапията.

Половината от пациентите с тежкото заболяване, около 20 000 души, достигнали напреднал стадий, при който ракът се е разпространил и е труден за лечение. Предишни изследвания установиха, че куркуминът предпазва от рак, като помага за подсилване на ефекта от лекарствата за унищожаване на раковите клетки на дебелото черво.

Сега учените от Лестър ще изследват дали хапчетата, съдържащи куркумин, могат безопасно да бъдат прибавени към стандартните лекарства. Ако лекарството се окаже успешно при малкия експеримент, ще трябва да бъде проведен по-голям. Ако и той се окаже успешен, хапчето може да достигне до пациентите в напреднал стадий на рак на дебелото черво до пет години.