Като цяло се препоръчва да се върнете към сексуалния си живот около четири седмици след раждането.

През първите две седмици със сигурност не е безопасно, защото в този период все още кървите и има риск от кръвоизлив или уринална инфекция.

За повечето жени е обичайно да имат понижено либидо първите седмици, а понякога и месеци след раждане. През първите шест седмици може да чувствате физическо и психическо изтощение.

Тялото ви се нуждае от време да се възстанови, а всички нови емоции и задължения ще натоварят сериозно и ще се отразят на цялостното ви състояние.

Възможно е да се страхувате от болка при секс. В случай, че имате разкъсвания, шевове и т.н., това може да изостри опасенията ви.

При повечето жени тази свръхчувствителност изчезва сравнително бързо.

Разбира се, не могат да се дадат конкретни обобщени срокове, защото всичко е строго индивидуално. Просто е добре да знаете, че това състояние отминава, както физически, така и психически.

През първите четири до шест седмици след раждане вагиналното овлажняване е намалено, тъй като през този период нивата на естроген са понижени.

Недостатъчно овлажняване има и при кърмачките. Понякога трае до края на кърменето или се възвръща към нормално състояние бавно, паралелно с разреждането на храненията.

Има и не малко други причини, поради които да нямате желание за секс след раждането.

Преминаването в режим на майка на новородено никак не е лесно. От вас се очаква по 24 часа в денонощието да бъдете отдадени на малкото човече. Това може да отнеме всичките ви сили.

В този период често жените се чувстват непривлекателни. Възможно е да изпитвате подсъзнателен страх от нова бременност. Също така не бива да подценяваме и постродилната депресия.

Ако все още не сте готова да възстановите сексуалния си живот – дайте си почивка. Имате нужда да се приспособите физически и емоционално към новия си начин на живот, съветват bebok.eu.