Добре оформените вежди придават на лицето поддържан вид, дори ако не ползвате грим.

Не всички жени обаче знаят как правилно да си оскубят веждите. Най-важното е да не се опитвате да спорите с природата – все пак естествената форма на веждите обикновено стои най-добре.



Скубането на вежди не е шега работа

Преди да промените формата или дължината на веждите си, пробвайте да го направите на своя снимка. Нарисувайте върху нея такива вежди, каквито бихте искали. И запомнете, че ще трябва постоянно да поддържате резултата, иначе лицето ви ще изглежда занемарено.

След като определите желаната форма на веждите, очертайте с коригиращ молив в телесен цвят това, което трябва да оставите. Само че не прекалявайте – външният край на веждата, външният ъгъл на окото и ръба на ноздрите трябва да са на една диагонална линия.

За скубане ползвайте пинсета със заоблен, но плътен връх, който да се плъзга лесно по кожата. Преди да започнете, намажете кожата със спирт и преварете пинсетата. По време на самото скубане кожата трябва да се държи леко опъната. Някои жени смятат, че колкото по-често си скубят веждите, толкова по-бързо порастват нови косъмчета, но това не е вярно. Ще са нужни около 20 дни, за да поникнат новите косъмчета, заострени и почти незабележими.

Оформянето трябва да става на ярка светлина, за да видите и махнете всичко излишно. Скубят се само косъмчетата в долната част на веждата и откъм вътрешния й край. Над веждата се налага да скубете само в редки случаи, когато трябва да се заобли твърде остра извивка. Скубането започва от вътрешния край на веждата и продължава към външния.

Отстраняването на косъмчетата над веждата не е препоръчително, тъй като в резултат линията на веждата се смъква надолу, разстоянието между веждата и окото се намалява визуално и естествените пропорции на лицето се нарушават. Започнете – колкото е по-висока линията на веждите, толкова по-големи ще изглеждат очите ви. Затова не бързайте да смъквате горния контур, дори ако на мода са тънките вежди с безупречна форма.

Трябва да се отбележи, че не на всички жени им отиват тънки вежди. Освен това отскубването трябва да става по посока на растежа на косъма, иначе можете да обърнете космения фоликул и да промените посоката на растежа.

Половин час след оскубването се препоръчва да не пипате обработената зона, тъй като отворените от отстранените косъмчета канали имат нужда от време, за да се затворят. За да намалите неприятните усещания, можете да наложите на веждите студен компрес за 2 минути. След оскубването кожата леко подпухва и се зачервява, затова не ви съветваме да си оформяте веждите непосредствено преди важна среща.

И още нещо – ако все пак не посмеете да се заемете сами с тази процедура, обърнете се към добър козметик, който да придаде правилна форма на веждите ви. После остава само да я поддържате, отскубвайки порастващите косъмчета.



Подходяща форма за вашия тип лице

Променяйки формата на веждите, винаги трябва да имате предвид индивидуалните особености на лицето и възрастта си. Плавната извивка на веждите създава впечатление за спокойствие, косо вдигащите се вежди придават решителен вид, широките и гъсти вежди ще ви накарат да изглеждате сурови, а отпуснатите надолу външни краища носят нюанс на трагизъм. В момента най-модерна е естествената форма.

За да изберете правилна форма за веждите си, спазвайте няколко прости правила:

* къгло лице – леко повдигнати заоблени вежди с мека извивка.
* квадратно лице – дълги вежди с плавна извивка.
* тясно лице – прави дълги вежди.
* триъгълно лице – вежди с отчетлив ъгъл на извивката.

При оформянето на веждите голяма роля играе разстоянието между вътрешните краища. Правилото е, че между веждите трябва да се събира т. нар. „трето око“, а т.е. разстоянието трябва да се равнява на широчината на окото ви. Ако очите ви са близко поставени, можете да го коригирате с по-раздалечени вежди. При това обаче началото на веждата не бива да подминава началото на роговицата на окото от вътрешната страна.

Веждите трябва да бъдат изразителни, поддържани, да са в хармония с овала на лицето и цялостния ви облик. Дъгообразните вежди състаряват, а при това карат широко лице с издадени скули да изглежда твърде кръгло. Равните прави вежди сякаш притискат очите отгоре и ги стесняват, което не отива почти на никого. Дългите вежди с отпуснати надолу краища също рядко стоят добре. Късите вежди с повдигнати краища могат да удължат визуално широко лице.



Леко скъсените вежди (от външния или от вътрешния край) могат да разкрасят и подмладят някои типове лица:

а) ако горната част от лицето е по-тясна от долната, трябва да скъсите веждите от вътрешния им край.

б) ако имате широки скули и тясна долна част на лицето, трябва да скъсите веждите от външния край – така ще удължите визуално лицето и ще стесните горната му част.

Най-красиви обаче са не твърде дългите и не твърде късите вежди. Идеалната форма трябва да напомня на обърната настрани запетайка, стесняваща се постепенно към слепоочието в мека извивка.