Здравейте, момичета! Лятото наближава, а това е сезонът, в който може да се отдадем на малки уикенд бягства ...до някоя винарна, където ще усетим магията на виното, ще се срещнем с хората, които го правят и разбира се ще се насладим на чаша или две хубаво вино с хубава храна.

За щастие и в България много винарни предлагат винени турове, трябва само да изберете дестинацията!

Предлагаме ви няколко тънкости, които ще направят винения ви тур по-приятен:

1. Закусете добре, най-малко два часа преди дегустация. Избягвайте силните вкусове, особено пикантни и чеснови храни. Ако може да се откажете от кафето, би било добре, а най-неподходящото нещо, което може да направите преди винена дегустация е да запалите цигара. Пийте много вода между отделните вина и не се притеснявайте да използвате плювалник ( иначе ще се опияните доста бързо). Водете си бележки като се фокусирате върху външния вид, аромата вкуса и послевкуса на вината, които опитвате. Направете го забавно, добре е да впишете личните си преживявания, за да си спомните кои вина са ви харесали най-много. Идеалното време за дегустация на вино е от 10 часа до обяд, когато небцето ви е чисто и свежо.



2. Съсредоточете се върху малките производители. В по-малките винарни вие ще получите по-интимно преживяване. Обадете се предварително, за да се уверите, че ви очакват. Всички винопроизводители обичат да говорят за своите вина и винаги имат интересни истории за това как са попаднали в бизнеса. Опитайте се да идентифицирате тяхната страст и стил зад виното, което произвеждат. Задавайте много въпроси, но не питайте, които виното е любимото им, защото всяко едно вино е като децата им. Добре би било да включите и модерни, както и традиционни изби във вашия винен тур. Ще усетите разликата и ще разберете кой стил ви допада повече.



3.Добре е да имате шофьор (или човек, който няма да пие), защото със сигурност ще искате да седнете на хубав обяд и да научите как се комбинира виното с храната. Използвайте случая да се образовате „от извора”. Всичко, което ще научите в избата ще остане в съзнанието ви много по-дълго от всякакви книги и специализирани списания.



Най-важното? Насладете се на преживяването и се забавлявайте!