Бистрите люто-кисели супи в Тайланд се наричат том ям и обикновено се приготвят със скариди или пилешко месо.

Нашето предложение е подходящо за вегани, ако традиционният рибен сос се замени със соев.

Необходими продукти за 4 порции

5-6 сушени гъби шийтаке
150 г оризови нудъли
2 зелени люти чушки, ситно нарязани
60 мл оризов оцет
1 л зеленчуков бульон
2 стръка лимонова трева
200 г бамбукови връхчета, консервирани
6 с. л. рибен или соев сос
сокът на 1 лайм
1 с. л. палмова или мека кафява захар
4 стръка пресен лук

Начин на приготвяне:

1.Гъбите се накисват във вряща вода за 30 мин.

2.Нудълите се заливат с вряща вода и се оставят за 10 мин.

3.Смесват се оцетът и ситно нарязаните и с отстранени семки люти чушки.

4.Бульонът се слага да заври. В него се пускат лимоновата трева, начукана по дължина, за да излязат соковете и ароматът й, гъбите и бамбуковите връхчета. Варят се 5-6 мин. Добавят се нудълите, сокът от лайм, соевият сос, захарта и се варят още 3-4 мин. Добавя се сместа с чушките и се доварява още 2 мин.

5.Лимоновата трева се изважда. Супата се слага в купички и се гарнира със ситно нарязания зелен лук.

Източник: menumag.bg