Сладко, солено, кисело, горчиво и умами – петте основни вкуса са балансирано съчетани в тази екзотична тай салата, наречена yam som-o.

Необходими продукти за 4 порции

400 г пилешки гърди
1 с. л. кокосови стърготини
1 с. л. рибен сос
1 с. л. палмова или мека кафява захар
2 с. л. сок от лайм
100 мл кокосова сметана
1 помело или грейпфрут
200 г сварени скариди
2 с. л. пресен лук, ситно нарязан

Начин на приготвяне

1.Пилешките гърди се сваряват на пара за 20 мин. Охлаждат се и се накъсват по муксулните влакна на ивици.

2.Кокосовите стърготини леко се запичат в сух тиган, докато порозовеят.

3.Помелото или грейпфрутът се обелват с нож и се нарязват на филенца.

4.Рибеният сос, сокът от лайм, захарта и кокосовата сметана се разбъркват.

5.Смесват се помелото, скаридите и пилето. Разбъркват се с дресинга и се поръсват със запечените кокосови стърготини и зеления лук.

Източник: menumag.bg