Мили дами, днес ще ви представим една вкусна рецепта за домашно приготвени понички.

Необходими продукти :

За тестото: 500 гр. брашно

80 гр. захар

5 гр. сол

20 гр. мляко на прах

2 пакетчета мая

230 гр. топла вода

2 жълтъка

40 гр. масло

1 ванилия

Начин на приготвяне:

1. Смесете брашното, захарта, солта, млякото на прах, маята и ванилията. След което прибавете топлата вода и разбитите жълтъци. Разбъркайте добре. Получената смес оставете да ферментира за 10 минути. Добавете предварително разтопеното масло и разбъркайте отново.

2. Месете докато сместа стане еластична. След което я оставете да втаса на топло за около 45 минути.

3. Разточете я във формата на кора с дебелина 1 сантиметър. Изрежете кръгове, като в средата на всеки кръг изрежете още един по-малък кръг. Не изхвърляйте получените малки топчета, а ги използвайте.

4. Сложете така оформените понички върху домакинска хартия, покрийте ги и ги оставете да втасат за около 30 минути.

5. Докато поничките втасват загрейте олиото в дълбок тиган. Намалете котлона на средната възможна температура, тъй като те лесно изгарят. Изпържете поничките и малките топчета от двете страни, докато придобият златист цвят.

6. Извадете ги върху абсорбираща хартия да се отцедят от мазнината. Ако желаете може да ги намажете с пудра захар, а малките топчета да поръсите със захар, но го направете още докато са топли.