Ако искате да се отървете от излишните килограми, започнете от... главата си!

Правилното хранене и редовните физически натоварвания са нещо чудесно, но специалистите твърдят, че ненастроеният към „стройност“ мозък може да неутрализира всичките ви усилия.

„Между ума и тялото има постоянна връзка, но приоритетът все пак е на страна на мозъка, защото именно той управлява поведението ни“, казва Джанет Томпсън, авторка на книгата „Мисли повече, яж по-малко“ (“Think More, Eat Less”). Тя е сигурна, че излишните килограми просто следствие от противоречивите и объркани сигнали, постъпващи от мозъка към тялото и пречещи на отслабването.

Казвали са ви, че и такава сте си добре? Или напротив – че по природа сте пълна и ще си останете такава завинаги? А може би някой, чието мнение цените, е споменал, че диетите са пълна загуба на време? Всяко едно от тези мнения може да „заседне“ в главата ви и да стане източник на проблеми с отслабването, превръщайки се в убеждение. Образува се опасна емоционална връзка с храната, при която ядем, не само когато сме гладни и не спираме, дори когато почувстваме засищане. Но не бързайте да си купите пастичка за утеха – има решение на проблема! С помощта на специални психологически упражнения ще можете да върнете нещата в релси.

1. Помислете за това как ще изглеждате и как ще се чувствате, един месец след като постигнете целта си, свалите излишните килограми и станете стройна и здрава. Сега си представете себе си три месеца по-късно, а после шест месеца по-късно. Концентрирайте се върху тези образи точно за една минута преди заспиване и още една минута след събуждане. В тези моменти ще сте в полусънено състояние, близко до транса и създаването на силни положителни емоции ще ви помогне да укрепите вярата си в себе си и да постигнете успех.



2. Непременно си запишете (най-добре на отделна картичка от плътен картон) какво искате да постигнете, за какво отслабвате и каква е целта ви. Да облечете „контролните“ дънки, да участвате в маратон, да станете по-здрава, да направите шпагат или да смените напълно гардероба си? Запишете и това, което ще направите за постигането на този резултат - „Ще ям по-малко“ или „Ще спортувам на редовни начала“. Четете на глас написаното поне два пъти дневно.

3. Анализирайте кои неконструктивни мисли и поведенчески стереотипи са ви пречили досега да постигнете поставените цели. Съставете си списък с всичките ви вредни навици, които ви пречат да отслабнете (твърде честото поръчване на пица с доставка, злоупотребата с алкохол или сладко и др.). После си направете списък с алтернативните модели на поведение, към които ще се придържате занапред.



4. Водете си дневник на храненето и записвайте в него всичко, което слагате в устата си. Проучванията доказват, че дори ако не ограничавате съзнателно менюто си, такъв дневник ще ви накара да подходите по-отговорно към яденето.

5. Прекарвайте повече време с хора, които или вече са постигнали целите ви, или имат сходни с вашите планове. Така подсъзнанието ви постоянно ще обработва не само вашия опит, но и общия.

6. Никога не приемайте храната като награда или лечение. Яжте само за да заредите тялото си с „гориво“, но му давайте горива от най-високо качество.

7. Никога не си забранявайте даден продукт, този подход прави „забранения плод“ още по-желан и сладък.