Автор
Woman.bg

Нова технология решава проблема с хъркането

Учени са разработили нова технология, която да помогне на стотици мъже и жени да се отърват от досадното хъркане по време на сън.

Оказа се, че една проста лазерна операция е начина да се преборим с омразното хъркане.

Процедурата, се нарича "Да Винчи" се извършва от робот. По време на интервенцията с помощта на лазер се изрязват всички пречещи на нормалното дишане тъкани, в това число и задната част на езика. Според официалните данни 80% от операциите завършват с успех и пациентът вече няма проблеми със съня, разкриват от БГНЕС.

Близо 40% от населението хърка през нощта, което в голяма част от случаите се дължи на неправилно дишане. Експертите обясняват че, хъркането може да е причинено от блокиране на дихателните пътища и сливиците. Липсата на кислород причинява неприятните звуци, които издават както мъжете, така и жените. На сутринта, поради некачествения сън, се чувствате уморени и изтощени и често имате главоболие.

Този на пръв поглед безобиден проблем може да има сериозни здравословни последствия като по-висока опасност от сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане, инсулт и диабет тип две. Възможни са нарушения на паметта и концентрацията.