Употребата на повече кафе намалява вероятността от поява на диабет тип ІІ, установиха учени от Харвард, цитирани от Daily Health.

Пропорцията на намаляващата опасност е право пропорционална на количеството изпито кафе всеки ден.

Действието на кафявата напитка срещу диабета, според американските учени, зависи от пола, възрастта и географското разположение на хората.

На положителния ефект от кафето не влияят и вредните навици, включително тютюнопушенето, както и нивото на физическа активност и личното тегло.

Изследователите свързват антидиабетното въздействие на кафето с наличието в него на специфични антиоксиданти, които повишават чувствителността към инсулина и съответно забавят развитието на предпоставките за диабет от тип ІІ.

В същото време не бива да се прекалява и с кафето, твърдят специалистите, защото то има и отрицателни въздействия, най-широко известното сред които – повишаване на кръвното налягане.