Според експертите една от основните причини за рязкото увеличение на затлъстяването са рекламите на висококалоричните храни.

Учените заключили, че мозъчните механизми на затлъстяването са много сложни, но изследователите са единодушни, че между качването на килограмите и маркетинговите програми има пряка връзка.

Направеният тест на човешкия мозък показва, че хората изпитват силна чувствителност и интерес към силно рекламираната и леснодостъпна висококалорична храна.

Важно е да се отбележи, че при пълен човек мозъкът по-често се активира от сладки и мазни храни, отколкото при такъв с нормално телосложение. Експертите смятат, че тази уязвимост е неврологично заболяване, свързано с психическата и физическа невъзможност да се устои на нездравословната храна.

За съжаление затлъстяването сериозно се покачва през последните годините и в момента се е превърнало в огромна заплаха за здравето на човечеството. За да се справят в борбата с излишните килограми, много развити страни налагат промени в държавната си политика.