Ще ви разкажем защо най-вероятно трябва да спите по повече и освен това ще ви дадем съвети как да контролирате съня си. Започнете с това още тази вечер!

Въпреки че мнозина от нас спят само по 5-7 часа на нощ, лекарите показват „жълт картон“, заявявайки, че организмът има нужда от 8 часа сън на денонощие. При недостиг на 1-2 часа сън тялото възприема това като стрес и изпълва кръвта със съответните хормони. Това довежда до проблеми в регулирането на кръвната захар, стремеж към ядене на сладко и нездравословна храна, което на свой ред увеличава риска от развиване на диабет и натрупване на излишни килограми.

Сънят лекува и възстановява клетките

Докато спим, тялото поправя и възстановява повредените клетки по-ефективно, което позволява да се подсили имунитетът, борещ се със заболяванията.

Сънят подобрява паметта

Редовният и достатъчен сън ще подобри паметта ви, интелектуалните ви способности и творческия ви потенциал. Поредната задача, с която тялото се справя най-добре по време на сън е възстановяването на невроните в кората на главния мозък, което по естествен път повишава паметта и концентрацията.

Сънят предотвратява заболяванията

Добрият сън не само ще ви помогне да запазите оптимално телесно тегло, но и да предотвратите различни заболявания. Безсънието най-често е резултат от проблеми със съня като хъркане или задъхване и може да предизвика сериозни проблеми като високо кръвно налягане и спиране на сърцето.



Сънят зарежда с енергия

Най-очевидната полза от съня е зареждането с енергия и издръжливост. Ако се наспивате добре, ще можете да покажете най-добрите възможни резултати на работа или на тренировка.

Сънят помага срещу депресия

Ако се наспивате добре, ще бъдете в добро настроение. Липсата на сън повишава риска от възникване на депресия и тревожност. Но прекомерното спане е не по-малко опасно от недостатъчното! От депресия страдат и хора, които спят по 12 и повече часа на денонощие.



Как да започнем да спим по повече още днес

Предлагаме ви няколко съвета, с чиято помощ да се справите с проблема на недоспиването:

* Спазвайте режим на спане. Опитвайте се да си лягате половин час преди обичайното си време всяка седмица или си насрочете час за лягане. Това ще помогне на тялото ви да влезе в определен режим.

* Починете си преди сън. Включете телевизора или компютъра поне половин час преди сън и се опитайте да се отпуснете, за целта можете да ползвате хубава книга или дори медитация. Това ще ви помогне да разтоварите мозъка си и да го подготвите за сън.

* Откажете кофеина. Той ободрява и това всеки го знае. Но ако сте точно от тези хора, които кофеинът ги ободрява особено ефективно, не пийте кафе или други съдържащи веществото напитки поне 4-6 часа преди сън. Така гарантирано ще заспите по-бързо.

* Хапнете богати на белтъчини храни преди лягане. Така ще осигурите на тялото си L-триптофан, който е отговорен за изработването на мелатонин и серотонин.

* Отбягвайте алкохола. Може да си мислите, че чаша вино ще ви приспи, но ефектът ще е краткотраен. Ще се събудите след няколко часа и няма да можете да заспите пак.