Има два основни начина за изправяне на къдрава коса, които се предлагат в почти всички салони, а именно механичен и химически начин.

Или с други думи казано, косата се изправя със сешоар, преса или ролки.

Преди да започнете изсушаването трябва добре да измиете косата с подходящ шампоан и разбира се намажете с правилния за вас балсам или маска.

Изплакнете косата обилно и започнете подсушаването, като впръсквате флуид за изправяне, който ще омекоти косъма ви.

За идеално гладка коса без обем трябва да почнете изсушаването с сешоара, като насочвате струята към връхчетата.

След това хванете по долен пласт коса, а останалата я защипете с щипки. Изсушаването започва с голяма четка, като я движите от корена към върха на косъма.

Желателно е върхът на косъмчетата да не се извива навътре, а да е изправен. И така продължете докато се изправи цялата коса.

Ако следвате всичко написано до тук , косата ви ще е изправена почти като след преса. Накрая напръскайте със спрей за блясък изправената си коса.

Съвети:

*Изправяйте косата си на малки участъци,защото иначе резултата ще бъде незадоволителен.Уверете се ,че дадения участък е добре изсушен преди да преминете на следващия.

*Изберете стилизиращи продукти,на чийто етикет не е посочена вода като един от първите пет съставки.Овлажняването на косата след сешоара чрез стилизиращият продукт,със сигурност ще доведе до накъдрянето й отново.

Ако косата ви е по-рядка и искате обем, започнете самото подсушаване в корена право надолу в посока обратна на разтежа на косъма.

Ако използвате преса е хубаво да знаете, че за косата е мъчителна високата температура и косъма става рехав и чуплив.

В такъв случай за да предпазите косата си използвайте материали за термична обработка.

Преди да започнете с пресата, косата ви трябва да е абсолютно суха, като се старайте да не задържате много на едно и също място.



Самото изправяне с химикали, има както предимства така и недостатъци.

Недостатък е че самата процедура е доста скъпа. Друго което може да се добави е, че когато косата започне да расте, новият поникнал косъм трудно се подава на изправяне.

Предимството е за хора, които ежедневно се стараят косата им да е права и да стои точно по определен начин.

Тогава пресата се избягва. Химическото изправяне е доста специфично и не навсякъде могат да го направят качествено.

Грижа за косата

Дори и най-страхотната прическа няма да стои добре, ако на косата й липсват гъстота и блясък. Затова пазете косата си и я поддържайте. За целта ще ви помогнат козметичните средства с термозащита и пресите за изправяне със защитни функции. Най-безвредни са пресите с керамични пластини с кератиново покритие. Кератинът възстановява естествения блясък и оригиналната структура на косъма.



Последен съвет – ако сте почитателка на гладките прически, трябва да поддържате и подстрижката си. Колкото е по-равна и прецизна, толкова по-лесно ще оформите и подредите косата си. Затова не забравяйте да посещавате редовно фризьорския салон.