На всеки нормален мъж (или почти на всеки) в даден момент от неговия живот му пораства брада.

Според скорошно изследване обаче излиза, че това не е особено полезна придобивка.

Екип учени, ръководени от канадеца Диксън и неговия колега от Нова Зеландия Пол Васи, цели да отговори на въпроса как точно биват възприемани хората с брада.

За целта са били подбрани 19 мъже, които цял живот са поддържали голяма брада. Впоследствие всеки един от тях е бил помолен да извърши немислимото – да се избръсне.

Учените са заснели своите избраници с и без брада с идеята да открият какви ще бъдат реакциите на 200 жени от различни националности и раси, когато видят снимките, пише inews.bg

Всички представителки на нежния пол, без изключение, са заявили, че мъжете без брада изглеждат значително по-атрактивно. Според нежните създания мъжете с бради давали вид на по-възрастни.

Когато по-късно подобно изследване е било направено с мъже, мнозинството от тях споделили, че колегите им с обемиста брада изглеждали по-агресивни.

Според психолога от Нортумбрийския университет Ник Нейв биологичната предопределеност на мъжа да му расте брада няма нищо общо с това той да бъде атрактивен за жените.

"Мъжките лица и тела са създадени най-вече да сплашват останалите представители от мъжкия пол", казва Ник Нейв.

Споделеното от психолога съвпада с разпространената хипотеза, че мъжката брада се е развила преди всичко, за да отличава отделните мъжки екземпляри, когато са между представителки на нежния пол. А също, че брадата играе ролята на ясно изразено лицево комуникационно средство, сигнализиращо определена нагласа – била тя агресивна, или миролюбива.