Автор
Woman.bg

Какво трябва да знаете за стареенето на кожата

Виждали сте каква кожа имат децата. Те не знаят какво е „суха“ или „мазна“ кожа и колкото и гримаси да правят, по лицата им не остава нито една бръчица. Не се притесняват и от подпухналост или торбички под очите. Какво става при възрастните и защо тяхната кожа толкова бързо губи красивия си вид.

Всичко е свързано с цикличните процеси, протичащи в организма като цяло, във всички органи и системи, включително в кожната покривка и косата. На 12-14 години ендокринните полови жлези на момчетата и момичетата започват да работят активно и настъпва пубертетът. Той се характеризира със значително повишаване на отделянето на мъжки и женски полови хормони. Именно те оказват влияние на активността на клетките на кожата и косата, на работата на мастните и потните жлези. При това мъжките полови хормони (андрогени), които присъстват и в женския организъм, предизвикват засилено производство на кожна мазнина.

Точно тези хормони, а не шоколадът и сладкишите (както мнозина си мислят) довеждат до омазняване на кожата на лицето, поява на комедони, „черни точки“ и пъпки. Младежкото акне не е толкова безобидно заболяване, колкото си мислят повечето хора. То оставя по кожата разширени пори и белези. Точно затова е особено важно страдащите от акне да потърсят своевременно помощ от дерматолог. Индивидуално подбраната терапия може да прекъсне възпалителния процес и да предотврати образуването на пигментни петна и белези.



Кога започва процесът на стареене на кожата?

Всичко започва много по-рано, отколкото предполагат хората – границата се прекрачва на 25 години. Именно в този период започват процесите на забавяне на деленето на клетките, кожата става по-тънка и суха, а по-малко стегната и еластична, появяват се бръчки, пигментни петна и разширени капиляри.

Много фактори определят скоростта на стареене на организма и съответно на кожата. Сред тях са наследствените фактори, хормоналните промени и заболяванията на вътрешните органи.

Има обаче и причинители на преждевременно остаряване на кожата. Такива са прекомерното облъчване с УВ-лъчи (слънчеви бани и солариум), тютюнопушенето, козметичните препарати, стресът. Всичко това спомага за образуването на огромно количество свободни радикали (агресивни молекули, повреждащи клетките и структурните белтъчини в кожата – колагена и еластина).



Какви профилактични мерки се препоръчват?

1. Правилното козметично поддържане може да възстанови защитните функции на кожата, да предотврати обезводняването й и да я направи по-гладка и еластична.

Всяка процедура трябва да започне с правилно почистване. При това не бива да се използва сапун – той много агресивно обезмазнява кожата, премахвайки защитните липиди, които запазват влагата вътре в кожата и пречат на изпаряването й. Затова най-добре ползвайте гел или пяна за лице.

Кремът ви задължително трябва да съдържа антиоксиданти – това са вещества, които неутрализират свободните радикали и предпазват кожата от увреждане, а в следствие на това и от стареене. Ярко изразено антиоксидантно действие имат коензим Q, витамините Е, С и А, биофлавоноидите и фитоестрогените. През деня можете да овлажнявате кожата си допълнително с минерална вода.

2. Козметични процедури – масаж на лице, микротокова терапия, химически пилинг, фотоподмладяване, мезотерапия, инжекции ботокс и микроимпланти.

3. Всички изброени по-горе методики са достатъчно ефективни, но имат само локално въздействие. При това стареенето засяга далеч не само лицето, шията и деколтето. Много е важно всички системи и органи да функционират нормално. Затова едно ново направление в лечението и профилактиката на стареенето е системната anti-age терапия. В основата й заляга вътрешният прием на поливитаминни комплекси, препарати, произведени от соя, а в редица случаи се прилага и хормонозаместваща терапия.

Системният прием на комплексни препарати е необходим за пълното отстраняване на дефицита на витамини, което не може да стане с външно нанасяне на какъвто и да било крем. По-голямата част от активните компоненти на крема няма да успее да проникне в дълбоките слоеве на кожата, докато пиенето на препарати позволява да се подхрани с витамини всяка една клетка от организма, за да функционира нормално и да старее възможно най-бавно.