Здравейте, скъпи момичета! Когато заговорим за тероар, или как специфичните качества на околната среда, почвата, климата влияят на виното, последната асоциация, която ще ви дойде на ум е ....коралов остров в средата на Тихия окен!

Да, намираме се в Рангироа, най-големия атол във Френска Полинезия и отпиваме Вино от Таити Blanc de corail, произведено на близкото малко островче от Domaine Dominique Auroy, винарна, която е спечелила доста международни награди.

„В началото приятелите ми мислеха, че се шегувам, когато напуснах много добре платената си работа във френската винена индустрия, за да дойда тук, в Таити” , разказва Себастиен Тапение, който никога не е бил в Южната част на Тихия океан, преди да отговори на обявата за работа, която изцяло променя живота му.

Кой би повярвал, че могат да се правят класни вина на 5000 км от най-близкия континент? Със сигурност не и туристите, които посещават Таити и повече от 118-те вулканични острови във Френска Полинезия. Остров, който годишно приема толкова посетители, колкото са туристите за 12 дни в Хаити и където освен прекрасните бунгала в морето на тропическия рай Бора-Бора, няма голямо застрояване.

Зад туристическата сцена има и едно друго Таити, много по-релаксиращо и автентично, мястото, в което се е влюбил Пол Гоген и и многократно го възхвалява в творбите си.

Едно такова място открива Dominique Auroy и успява да предаде любовта си към пивките, плодови вина и на екипа си начело с енолога Себастиен. Едно лозе не може да се обработва и да се развива без мотивиран екип. Именно такива са Жаклин, която се занимава с химичните изследвания, Луи, Хокулеа и другите, които са заедно в това предизвикателство. А виното, което ни поднасят, разказва тяхната история.

„В Рангироа, в сърцето на Туамоту, имахме шанса да работим с невероятен тероар, в сърцето на Пасифика...За да успеем да произведем първокласни вина, трябваше много добре да се запознаем със спецификата на почвата и да адаптираме познатите досега техники и начини на обработка, за да може лозата не само да оцелее, но и да даде хубаво грозде”, споделя Доминик. Горди сме , че правим вината си в имението, всичко се извършва тук и винификацията и отлежаването. Свежестта на вината ни е това, което ни отличава от всички останали вина.”

Свежестта на Таити, това се долавя в тях и в неповторимия им аромат. Засега в Domaine Ampelidacees се произвеждат само бели вина ( бяло сухо, бяло коралово и бяло пенливо) и едно розе – истински нектар!

Звучи невероятно, но е факт! В кораловите лагуни на Полинезия, сред тропическия рай можем да се докоснем и до божествения винен еликсир - с вкус на море, вятър и блажено спокойствие!