Историята на отглеждането на какаото започва в Средна Америка. Ацтеките познавали растението от 14-ти век, когато то било свещено за тях.

Тогава се гледало на него като подарък от бог Куатцекоатл и било много ценено. Зърната получени от неговия плод били ползвани не само за обредни пожертвования, а и за платежно средство.

Какаовите зърна били ползвани за направата на едно леко люто питие с много подправки, което нямало много общо с вкусът на днешното какао.

Питието било приготвяно от вода, какао, царевица, ванилия и лют черен пипер.

Когато испанските завоеватели превзели Мексико открили кафявото злато. В съкровищните камери на Монтесума II, последния ацтекски цар, испанците намерили 25 хиляди стотници какао. Като се има предвид, че по онова време един роб струвал около 100 какаови зърна, това било огромно съкровище.

Някои съвременни учени смятат, че индианците от Централна Америка, които консумирали много какао са боледували по-рядко от рак и диабет.

Суровите какаови зърна са незаменима храна - не съдържат захар, но съдържат белтъчини, мазнини, въглехидрати, фибри, желязо, калций, магнезий, витамини В, витамин С и Е и много други полезни съставки.

Какаовото зърно съдържа над 400 вкусови компонента.

Това е храна – антидепресант, която подобрява настроението и повишава двигателната активност. Заради магнезия суровото какао действа детоксикиращо.

Имат специфичен, леко горчив вкус, който прилича малко на кафе. Сложете едно какаово зърно в устата и го задръжте малко, за да се овлажни. Леко го схрускайте. Дъвчете бавно и не бързайте да го гълтате.

*Продават се в магазините за диетични и био храни

Какаовите зърна могат да се използват и в готварството. Счукайте зърната в хаванче, за да ги използвате в сладки рецепти.

Но тъй като ценността им е в суровия вид, по-добре не го печете. Може да включите в състава на сурови домашни бонбони, в шейкове или за поръсване и овалване на сладки и сладкиши, мюсли с овесени ядки. Най-добре хрускайте суровите какаови зърна цели.

Със суровото какао може да излъжете апетита при диета, защото то засища и дълго време не чувствате глад. Друга негова особеност е, че не те кара да ядеш още и още от него, както става с млечния сладък шоколад.

Това е храна, популярна сред хора, които се хранят здравословно, суровоядци, вегани и вегетарианци.