Някои хора панически се страхуват от височина или кучета, а на други коленете се тресат при мисълта, че трябва да престъпят прага на кабинета на стоматолога.

Страховете се много и различни. За съжаление на мнозина таблетки против страх не съществуват, но затова пък можем да го преодолеем по пътя на тренировките, твърдят психолозите.

В основата на трейнинга лежи методът на невроенергокартирането, който позволява оценяването на активността на различните отдели на главния мозък. За разлика от функционалната ЯМР-томография (томография чрез ядрено-магнитен резонанс) невроенергокартирането е напълно безопасна процедура, позволяваща ефективно коригиране на страха.

Върху главата на пациента са поставят специални датчици, а на екрана на монитора се наблюдава какво се извършва в неговия главен мозък. Първоначално пациентът се обучава на начините за релаксация, чието качеството на релаксацията също се оценява с помощта на апаратура.

Лекарят, задавайки специални диагностични въпроси, съставя кръг от ситуации, предизвикващи у пациента страх. С помощта на компютър всички присъщи за човека страхове се подреждат в последователност от най-силните към по-слабите.

Когато мозъкът на пациента е в състояние на пълна отпуснатост, лекарят го кара да опише най-малко плашещата го ситуация. Тази процедура продължава дотогава, докато мозъкът на човека не се научи да остава напълно разслабен в момента на мислено преживяване на ужаса. След това процедурата се повтаря за следващата по-страшна ситуация.

Невроенергокартирането се счита за метод с големи перспективи. Според специалистите с негова помощ може да се повиши и ефективността на процеса на обучаване на студентите и учениците, да се повиши нивото на тренираност при спортистите и да се изработи устойчивост към стреса, пише zdrave.bg