Целулит се нарича състоянието, при което кожата на бедрата, седалището и корема започва да прилича на портокалова кора.

При ярко изразен целулит кожата на тези места става отпусната и неравна, с изпъкнали и вдлъбнати места. Ако още не сте стигнали дотам, можете лесно да проверите дали сте склонни към образуване на целулит. Стегнете мускулите на бедрата и седалището и се погледнете в огледалото. Ако вместо да се опъне, кожата стане неравна, значи имате целулит (впрочем мъжете по природа не могат да имат целулит).

Ако не искате това да ви се случва, постарайте се да вземете профилактични мерки. Докато все още нямате „портокалова кожа“ или пък тя е слабо изразена, можете да й въздействате с комбинирана програма, съчетаваща правилно хранене, специален комплекс от упражнения, масаж и поддръжка на кожата.

Нека първо поговорим за храненето. Вместо месо яжте не мазни видове риба и пилешко/пуешко, наблягайте на плодовете и зеленчуците, млечните продукти и пълнозърнестия хляб. Ползвайте олио и зехтин вместо животински мазнини и ограничете консумацията на колбаси, пастети, мазни сирена, пушено месо, туршии, алкохол и тютюн.

Ето и едно ефективно упражнение за укрепване на мускулите на бедрата – притиснете плътно гърба към стената със сгънати под прав ъгъл крака. Задръжте тази позиция възможно най-дълго.

Ежедневно си правете сами масаж. Добри резултати дава „отлепянето“ на кожата – хванете дълбоко гънка кожа с палците и показалците на двете ръце и „търкулете“ гънката нагоре. Преместете пръстите на следващия участък от кожата и повторете. По този начин трябва да обработите кожата на краката от колената до таза. За масаж са подходящи и четки с естествен косъм, хавлиени ръкавици, „точилки“ от твърда гума или синтетични материали с релефна повърхност. Преди процедурата се препоръчва да нанесете масажно масло, за да не нараните кожата.

Незаменими са солните вани, които трябва да си правите 2-3 пъти седмично. За една процедура ще ви трябват 400 гр. сол, която да разтворите в гореща вода преди изливане във ваната. Температурата не трябва да надвишава 37 градуса, тъй като твърде горещата вода разтяга съединителните тъкани. Продължителността на ваната е не повече от 10-15 минути. След това вземете хладък душ, подсушете се внимателно, без да се търкате, увийте се в хавлиена кърпа и си починете за половин час.

Добър ефект дава и ваната с екстракт от морски водорасли. В тези зелени, кафяви и червени морски растения се съдържат много активни вещества, включително и минерални соли, биологически активни микроелементи, витамини и аминокиселини. Всички те подобряват обмена на мазнините в тъканите. В резултат на това мастните натрупвания и токсините се разграждат и изхвърлят по-бързо от организма.

Ароматичните масла също активизират обмена на веществата в съединителната тъкан. Те се ползват за антицелулитни компреси.

Ето и две рецепти:

* Смесете 6 капки масло от хвойна с по 2 капки масло от портокал, кипарис и лимон.

* Смесете 100 гр. сушени листа от малина с чаша мед и 20 капки лавандулово масло.

Можете сами да си направите компрес за тонизиране на кожата – смесете 0.5 л. студена преварена вода с 15 капки масло от розмарин и кестен и 1/2 чаша мляко. Накиснете в получената смес широк марлен бинт и бинтовайте плътно бедрата, таза и корема, покривайки отгоре с пластмасово фолио.