Романтичната вечеря с любимия човек може да бъде приказна, а може и да съсипе атмосферата с твърде обилна храна.

Не се опитвайте да нахраните партньора си до степен да имате доволно преял мъж до себе си. Защото в крайна сметка ви трябва страстен и необуздан жребец!

Още от древността хората са открили, че храната може да бъде еротична, повишавайки настроението и събуждайки сексуалните желания. Така се е появила еротичната кухня, в която задължително трябва да включите в ястията поне 1-2 продукта с ефект на афродизиак.

Афродизиаци се съдържат в животинските и растителни продукти, както и в някои морски дарове и подправки. Те стимулират половата активност и имат възстановяващ силите ефект по време на любовните игри.



Порциите трябва да бъдат по-малки. Обилното и засищащо ястие по-скоро може да приспи партньорите, отколкото да ги настрои за любов, колкото и афродизиаци да са включени в рецептата.

Леката романтична вечеря, съпроводена от чаша хубаво вино, ще е чудесен завършек на деня и чудесно начало на нощта.

Салати и предястия

Салата „Любовна свежест“



Сметаната е важна съставка, която не само има отлични вкусови качества, но и помага за възстановяване на силите.

Продукти:

8 пресни репички
2 краставици
100 гр. маруля
4 пъдпъдъчи яйца
Копър и магданоз
Няколко стръка зелен лук
100 гр. пълномаслена сметана
Сол и пипер

Приготвяне:

Сварете твърдо яйцата, обелете ги и ги нарежете на половинки. Репичките и краставиците нарежете на кръгчета, наситнете лука и зелените подправки.

Подредете на дъното на чинията листа от маруля. Останалите зеленчуци подправете със сол, пипер и сметана, разбъркайте и изсипете сместа върху листата. Украсете отгоре с половинки пъдпъдъчи яйца и пресен копър и магданоз.

Салата „Райска градина“

Продукти:

1 авокадо
20 зърна грозде без семки
1 шепа кедрови ядки
1/2 лимон
100 гр. смесена зелена салата

За дресинга:

1 супена лъжица оцет балсамико
2 супени лъжици зехтин
Сол и едро смлян черен пипер

Приготвяне:

Обелете авокадото, махнете костилката и го нарежете на тънки резени. Непременно напръскайте с лимонов сок, за да не потъмнее авокадото.

Сервирайте в чиния зелената салата, отгоре поръсете с резени авокадо и гроздови зърна. Ако гроздето е едро, можете да ги нарежете на половинки.

Смесете съставките за дресинга и разбъркайте добре. Подправете с него салатата и поръсете отгоре с кедрови ядки.

Предястие „Любовна игра“


За това преястие ще ви трябва много прясно филе от сьомга. То трябва да се нареже на тънки ленти, да се подправи със сол и пипер и да се маринова в прясно изцеден доматен сок или смес от прясно изцеден лимонов и портокалов сок. Добавете няколко листа босилек, покрийте с домакинско фолио и оставете рибата в хладилника поне за 3 часа. За това време сьомгата ще се маринова до желаното състояние.

Сервирайте предястието украсено с каперси, резени лимон и стръкове копър.

Предястие „Изкушение“

Продукти:

300 гр. белени коктейлни скариди
1 зелена чушка
1 пресен домат
1/2 връзка копър и кориандър
Масло от чесън
Сол и пипер

Приготвяне:

Изчистете чушката и я нарежете на тънки ивици. Домата разрежете първо на две, а после на резени. Изсипете зеленчуците в загрят тиган с масло от чесън и пържете 3 минути. Добавете скаридите, подправете със сол и пипер и гответе още 3-4 минути, разбърквайки от време на време. Разпределете сместа в чинии и украсете с пресни зелени подправки. Най-добре е да сервирате предястието топло, но и студено е вкусно.

Месни и рибни ястия



Месните и рибните ястия съдържат всички витамини и микроелементи, необходими за поддържане на енергията в романтичната нощ.

Рагу от морски дарове „Бездната на страстта“

Продукти:

200 гр. белен калмар
200 гр. белени кралски скариди
200 гр. филе от треска
1 зелена чушка
2 домата
1 глава лук
1 връзка копър и кориандър
1-2 стръка пресен босилек
150 мл. бяло сухо вино
2 супени лъжици зехтин
1/2 чаена лъжица сос „Табаско“
Сол и пипер

Приготвяне:

Обелете доматите, след като ги бланширате за кратко във вряла вода с кръстовиден разрез на кожата отгоре. После ги нарежете на дребни кубчета. Изчистете чушката и я нарежете на кубчета. Накълцайте на ситно копъра, кориандъра и лука.

Филето от треска и калмарите се нарязват на средни по размер парчета. Лукът се запържва до омекване в зехтин, после се добавят доматите. Сместа се подправя със сол и пипер и се готви още 5 минути. После добавете виното, соса „Табаско“ и зелените подправки, кипнете сместа и пуснете вътре рибата. Гответе на слаб огън 5 минути. Добавете скаридите и калмарите и гответе още 3 минути. При нужда в този момент можете да сипете още сол и пипер.

Ципура със зеленчуци „Океан“

Продукти:

2 бр. ципура
2 домата
12 чушка
1 връзка копър, магданоз и кориандър
2 скилидки чесън
2 дафинови листа
Зехтин, сол и пипер

Приготвяне:

Смесете зелените подправки и чесъна с малко зехтин, сол и черен пипер и пасирайте до консистенция на паста. Изчистете рибата, направете прорези в месото й и натъркайте с получената паста отвътре и отвън.

Изчистете чушката. Нарежете нея и доматите на кръгчета. Вземете голям лист алуминиево фолио и подредете върху него половината от зеленчуците. Върху тях поставете рибата и дафиновия лист, напръскайте със зехтин и завийте. Същото направете и с втората ципура и останалите зеленчуци. Печете 20-30 минути на загрята до 180 градуса фурна.

Заек с пуешко „Любовно гювече“



Продукти:

0.5 кг. заешко
250 гр. пуешки гърди
1 глава лук
1 морков
2 домата
150 гр. керевиз
4 скилидки чесън
Малко копър и зелен лук
Червено сухо вино на вкус
Олио, сол и пипер

Приготвяне:

Нарежете пуешкото на едри кубчета, а заешкото нарежете на средни по размер парчета. Подправете месото със сол и пипер и запържете заешкото и пуешкото поотделно за около 10 минути.

Нарежете на ситно копъра, лука и чесъна. Лука запържете в олио до омекване. Морковите и целината се нарязват на тънки ивици, а доматите - на кубчета. Подредете съставките на слоеве в гювечета, редувайки месо, лук, зеленчуци, чесън и зелени подправки. Залейте с вино, разредено 1:1 с вода, докато покрие напълно съдържанието.

Печете гювечетата 1.5-2 часа на 180-200 градуса. Можете да сервирате направо в тях, като украсите с пресни зелени подправки.

Ароматни телешки пържоли „Източна приказка“

Продукти:

2 бр. телешки пържоли по 150-200 гр. всяка
3 см. корен от джинджифил
1 люта чушка
2 супени лъжици соев сос
1 скилидка чесън
Малко сушен босилек
1-2 супени лъжици олио
Сол и едро смлян черен пипер

Приготвяне:

Обелете джинджифила и го настържете на ренде. Смесете го със ситно нарязан чесън. Почистете лютата чушка от семките, нарежете я на ситно и я добавете към сместа. Подправете със соев сос, босилек, черен пипер и олио и разбъркайте добре. Намажете с получената смес пържолите от всички страни, покрийте ги с домакинско фолио и ги приберете в хладилника поне за 2-3 часа да се мариноват (най-добре 24 часа). После можете да ги изпечете на скара или увити във фолио. Времето за печене зависи от това колко препечено обичате месото.

Десерти и коктейли

Десертите съдържат въглехидрати и млечни протеини, които са необходими за засилване на сексуалното желание и събуждане на еротичните фантазии.

Десерт „Желание“



Продукти:

500 гр. пресни или замразени ягоди
300 гр. сметана с 35 % масленост
1 чаена лъжица ванилена захар
пудра захар на вкус
1-2 стръка прясна мента

Приготвяне:

Пасирайте ягодите заедно с ванилията, докато не станат на пюре. Ако ползвате пресни ягоди, можете да си запазите няколко за украса. Разбийте сметаната на сняг заедно с пудра захарта и смесете внимателно с ягодовото пюре. Разпределете десерта в коктейлни чаши и украсете с цели ягоди и стръкове мента.

Десерт „Вълшебна нощ“

Този десерт се приготвя бързо и лесно. Купете сушени плодове и ядки по ваш избор и ги подредете в купа. Можете да ползвате бадеми, орехи, лешници, стафиди, фурми, сушени смокини и сливи (най-добре обезкостени).

Коктейл „Силни чувства“



Този коктейл ще ви изпълни със силни чувства и страстни желания.

Продукти:

100 мл. сок от ябълка
100 мл. гроздов сок
100 мл. бяло сухо вино
1 чаена лъжичка мед
2 резена лимон

Приготвяне:

Смесете соковете с меда, добавете виното, разбъркайте и разпределете сместа в чаши. Украсете с резенчета лимон.

Коктейл „Страст“ (безалкохолен)

Всички знаем, че витамин С засилва сексуалното влечение и изостря възприятията. Този коктейл се прави много лесно, но със сигурност ще ви помогне да си възстановите силите.

Продукти:

Портокали и лимони в пропорция 2:1
Мед – 1-2 супени лъжици на 1 л. сок

Приготвяне:

Изстискайте пресен сок от портокалите и лимоните, смесете го с меда и разбъркайте добре. Преди сервиране добавете кубчета лед и пръчка канела.

Ето че разполагате с няколко хубави рецепти за романтична вечеря в деня на Свети Валентин или във всеки един друг ден. Гответе ястията с любов и нежност, влагайки в храната онези чувства, които изпитвате към любимия си. Тогава романтичната нощ със сигурност ще е незабравима!