Автор
Woman.bg

Любими червени винени сортове – време е за екперимент!

Здравейте, момичета? Ледената епоха продължава, но пък тя може да е добър повод да останем вкъщи, да сготвим любимите си гозби и да зарадваме близките си с прекрасна вечеря, не мислите ли? Защото всички знаем, че в живота са важни малките моменти, моментите на близост и топлина и на... споделена чаша вино.

Сигурна съм, че всяка от вас има свое любимо вино и посяга към него, когато избира виното за вечерта в супермаркета или във винения магазин. Какво ще кажете днес да експериментираме и да отидем по-далеч от вкусовете, с които сме свикнали?

Знам, че много от вас харесват мерлото и предпочитат червени вина от този сорт. В добрия си вид тези вина са с по-меки, с кадифена структура, много хармонични и богати. Долавят се нотки на синя слива, когато са добре узрели, дори конфитюрени тонове( предимно във вината от Новия свят и регионите на Южна България у нас).

Те чудесно стареят в дъб като това носи на виното мощен комплексен аромат, в който се откриват нюансите на дъб, захаросани плодове, дим и трюфели. Класика , нали? А и всички казват, че мерлото допада повече на жените( сравняват го с каберне совиньона, който се води по-мъжкия сорт от тези два винени доайени).

А защо да не опитаме нещо съвсем различно, много по-ефирно и нежно и... за познавачи!

Да, това е пино ноарът, сорт , станал моден в последните години особено след американския филм „Отбивки” ( Sideways), в който един от главните герои е почитател на пино ноар и мрази мерло.

Понеже филмът е доста успешен, продажбите на пино ноар скачат нагоре за разлика от мерлото, което отбелязва спад. Филмът показва нарасналото внимание към виното от този сорт, но и на свой ред предизвиква небивало търсене на пино ноар. Очевидно е, че сортът се превръща в предизвикателство и за хората, които го правят и за тези, които го консумират. Не е чудно, че все повече хора в България са склонни да експериментират с него.

Мястото, където пино ноар се чувства като у дома си е разбира се неговата родина Франция и по-точно Бургундия. Там от него се правят едни от най-фините и сложни вина в света, които не случайно са и едни от най-скъпите.

Най – известният и най-скъпият пино ноар е разбира се бургундски: Romanee Conti – френския аристократ! Произвежда само от 18 декара, общо бутилките са 2700 годишно и са едни от най-скъпите в света!

Не случайно известният винен критик Clive Coates възкликва, опитвайки този еликсир: „ Най-скъпото и най-доброто вино в света... Ако можете да положите ръцете си върху един каса от това вино( 6 бутилки) и това е голямо "ако" - ще трябва да плати £ 5000 за една млада реколта, два или три пъти повече за вино в разцвета си.... Това е най-чистия, най-аристократичен и интензивен пример на Пино Ноар, който можем да си представим. Не само нектар: това е вино, по което се равняват всички останали Бургудски вина.

Това е не малко основание и на други места да си опитат късмета с него. В Германия пино ноар е известно още като Блаубургундер и Шпетбургундер, в Италия – като пино неро. Засега, като че ли най-голям и признат успех със сорта, освен във Франция, имат в Нова Зеландия, Орегон и в някои по-хладни области в Калифорния. Опитите продължават и в България и за последните години имаме чудесни български вина от този сорт, на умерена цена!

Наздраве, скъпи дами! Всичко различно вино,което опитвате ще ви донесе и различни емоции, с които ще го свържете! Попълвайте старателно вашия „винен дневник”, както бяхме споменали в първата ни рубрика, след една година ще видите какъв голям напредък сте постигнали! Приятно експериментиране!