Зимата е най-силният сезон за солариумите. А собствениците на солариум-центрове печелят все повече с всяка изминала година, въпреки обилно разпространяваната и всеизвестна информация за опасността от подлагане на ултравиолетови лъчи.

Само допреди няколко години изкуственото хващане на тен беше екзотична процедура, на която малцина се подлагаха. Сега обаче всеки желаещ може да си хареса солариум според вкуса и доходите си – хоризонтален, вертикален, турбо, с високо или ниско налягане, икономична или луксозна класа...

Някои дори си купуват солариуми за вкъщи – включваш го в контакта и готово, печи се, колкото си искаш! Само че е важно това да не се прави с вреда за здравето. Има редица статии, описали вредата от солариума – повишен риск от развиване на рак на кожата, проблеми с щитовидната жлеза, изгаряне, ранно образуване на бръчки... Както е и с тютюнопушенето обаче, потребителите на тази услуга не намаляват – хората просто искат да имат хубав тен през цялата година.

Защо някои хора се пекат на лампи цял живот без какъвто и да било отрицателен ефект, а други страдат от „нехващане“ на тен, изгаряния и обелване на кожата? Нека обсъдим онези неприятности, които солариумът може да ви причини. Как да ги избегнем?



Видове солариуми

Традиционният солариум съществува вече от 36 години. Първите соларни лампи са произведени в Германия – занимаващи се със спортна медицина учени решили да използват страничния оздравителен ефект на ултравиолетовите лъчи. Принципно значение имат типът солариум и характеристиките на лампите му.

Хоризонталният солариум е създаден за комфорт – в него клиентът може да се пече легнал. Процедурата трае 20-25 минути.

Вертикалният солариум изисква намиращият се в него човек да стои прав. Това обаче не е свързано с твърде големи усилия – сеансите са значително по-кратки (около 10 мин.), обикновено съпроводени с приятна музика. Смята се, че в хоризонтален солариум човек почернява по-равномерно.

Турбо-солариумът се отличава с вентилационната си система. Обикновено солариумите от този тип са оборудвани с мощни лампи, които изискват активно охлаждане, за да не прегреят. В турбо-солариум сеансите са още по-кратки.

Основната „сила“ на солариумите обаче са лампите. Колкото повече лампи има, толкова по-интензивен и равномерен ще е тенът. Колкото са по-дълги лампите, толкова са и по-мощни и съответно по-силно въздействащи на кожата.



По спектър на светлината соларните лампи могат да излъчват същите лъчи, каквито дава и естественото слънце.

УВ-А лъчите съответстват на естествената слънчева светлина. Те не проникват твърде дълбоко и стимулират изработването на меланин в горния слой на кожата.

УВ-В лъчите проникват по-дълбоко и карат кожата да почернява по-бързо. При това обаче имат и по-силни странични ефекти. Количеството УВ-В лъчи зависи от характеристиките на лампата и се посочва в описанието й. Обикновено интензивността на УВ-В лъчите е от 0.7 % до 2.2 % от спектъра на лампата.

Колкото повече В-лъчи има, толкова по-малко време ще ви трябва за получаването на тен, но рискът от изгаряне също нараства. В по-голямата част на Стара Европа не се използват лампи с УВ-В лъчение над 4 %. По-мощни лампи се използват в САЩ. В-лъчите стимулират изработката на витамин D.

УВ-С лъчите са най-вредните, затова преди да се „попечете“ непременно се уверете, че тези лъчи са изключени напълно от спектъра на лампите в избрания от вас солариум.

Има лампи с ниско налягане – в тях живачните пари и инертният газ са под сравнително ниско налягане. Тези лампи приличат на обикновените луминисцентни, използвани за осветяване на вътрешни помещения.

Разликата е в това, че колбата на соларните лампи пропуска добре УВ-лъчите, а домашните лампи напротив – възспират лъчението. УВ-лампите с ниско налягане изпускат меки УВ-лъчи със слаба мощност.



Солариумите с такива лампи се нагряват по-малко и при тях рискът от изгаряне е по-малък, но за хващането на тен се изисква повече време. Тези лампи не генерират УВ-С лъчение. Повечето салони за красота ползват именно такива лампи.

Лампите с високо налягане изпускат по-интензивно лъчение, по-мощни са и се нагряват силно. Температурата в кабината може да достига до 40 градуса по Целзий. За да не „изпекат“ буквално клиента, производителите оборудват тези солариуми с вентилационна система.

Солариумите с лампи с високо налягане спестяват време за постигане на тен, но в тях можете да изгорите по-лесно, особено ако сте с нежна бяла кожа. Освен това тези лампи генерират и УВ-С лъчи, затова трябва да проверите, дали солариумът е оборудван и със специален филтър, блокиращ 100 % от вредното лъчение. В такъв солариум не трябва да стоите повече от няколко минути.

От огромно значение е срокът на годност на лампите, както и честотата на замяната им с нови. Има не особено съвестни собственици на солариуми, които спестяват пари, оставяйки стари изхабени лампи. При тях мощността е понижена, поради което постоянните посетители на солариума са принудени да удължават сеансите за постигането на търсения тен. Това обаче не е свързано с риск за здравето – рискът идва, когато собственикът без предупреждение смени лампите. Тогава за 20-те минути, с които сте свикнали на предното посещение, ще получите неприятно изгаряне.

При посещения на солариум трябва да имате предвид следното:



- Времето, което ви е необходимо на вас лично за постигането на загар в солариума се определя не толкова от вашия тип кожа, колкото от мощността и типа на използваните лампи.

- Когато си търсите соларно студио, поискайте от администраторите/собствениците техническата информация на солариумите – типа лампи, мощността им, датата на смяна на лампите с нови, спектралния анализ на лъчението и характеристиките на филтъра (при лампи с високо налягане). Само така ще можете да сте сигурни, че няма да си навредите.

- Ако рекламата на солариума ви изкушава с епохалното си намаление „само до първи януари...“, замислете се, дали собственикът просто не бърза да навърти печалба от лампите с вече изтекъл срок на годност. В такъв солариум можете да похарчите също толкова пари, колкото и в по-скъп, просто престоявайки повече минути за постигането на загар.

Очаквайте продължение.