Как се отразява здравословното състояние на нашата външност?

И какво можете да разберете, поглеждайки ръцете, лицето, фигурата и косата си? Доста неща, които ще опишем по-долу.

Косопад

Косопадът е един от първите „сигнали за помощ“ на тялото, показващ, че организмът има здравословен проблем. Ако наскоро сте си боядисвали или къдрили химически косата, най-вероятно ще ви препоръчат специални маски, балсами и лосиони за заздравяване на косата.

Косопадът обаче може да е признак на авитаминоза или по-точно недостиг на витамини от групата В. Дефицитът на витамини пък може да се е развил в резултат на нарушения на дейността на стомаха или чревния тракт. Друга разпространена причина са хормоналните нарушения.

Какво да направите?

Открийте какво стои в корена на проблема. За това е важно да прегледате стомашно-чревния си тракт, да си направите хормонално изследване и също така да изследвате самия косъм за откриване на недостиг на определени микроелементи.

Пъпки

Мазната кожа, пъпките, черните точки и акнето най-често са предизвикани от хиперфункция на мастните жлези. Механизмът се задейства от хормоните – тестостерон и кортизол. Ако съдържанието на тези хормони в организма е повишено, кожната мазнина се образува твърде бързо, появява се мазен блясък, кожата става сивкава на цвят, порите се разширяват,гримът се задържа трудно, а самата кожа лесно се възпалява.

Друга причина могат да бъдат нарушенията в дейността на чревния тракт. Хранителните вещества не се преработват, застояват се в червата, а в организма се натрупват токсини, с които черният дроб не може да се справи. В крайна сметка от това се нарушава усвояването на микроелементите, което води до появата на пъпки и възпаления.

Какво да правите?

Изобилният грим може да ви помогне да скриете външните симптоми, но не и да решите проблема. Препоръчваме ви да си направите хормонално изследване за нива на тестостерон и кортизол. Не е зле да прегледате и стомаха и черния си дроб с биохимичен анализ на кръвта и проверка на червата за наличие на дисбактериоза.

Чупливи нокти



Понякога ноктите сякаш изведнъж стават чупливи, започват да се цепят, могат дори да променят цвета си, да станат тънки или да се покрият с бразди... Всичко това показва нарушения на здравословното състояние.

Например белите петна по ноктите обикновено показват недостиг на желязо и цинк в организма.ко нокътят се удебели и пожълтее, възможно е да сте хванали гъбички. Чупливостта на ноктите пък най-често е свързана с нарушения на дейността на щитовидната жлеза, тъй като именно тя отговаря за баланса между калций и фосфор в организма. Ако пък ноктите ви изведнъж започнат да се цепят, възможно е да страдате от недостиг на витамини A и D или определени микроелементи.

Какво да правите?

Необходимо е да си направите изследване на вътрешния микроелементен състав на нокътната плочка. От резултатите ще разберете какъв витамин или микроелемент ви липсва. Ако се съмнявате, че може да сте хванали гъбички, прегледайте се и при откриване на гъбички се лекувайте.